Milica Paranosić

Milica Paranosić (SAD/Srbija) je rođena u Beogradu, gde je započela svoju muzičku karijeru. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Odseku za kompoziciju i orkestraciju. Od 1995. živi u Njujorku gde je magistrirala kompoziciju na Juilliard School of Music, na kome radi kao profesor elektronske muzike i menadžer elektronskog studija.

Aktivno se bavi komponovanjem, produkcijom, performansom, dizajnom zvuka i pedagogijom. Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja i stipendija. Učestvovala je na brojim festivalima i koncertima savremene muzike širom sveta (BEMUS, EtnaFest – Catania, Italy i Internacional De Música Contemporânea – Bahia, Brazil. Saosnivač je Beyond the Machine, Juilliard’s Festival of Electronic Music and Composers’ Concordance’s annual music festival. Autor je velikog broja koncertnih i mutilmedijanih dela, kao i muzike za pozorišne predstave, plesne performanse, filmove i video art, izvođenih na festivalima u SAD, Karnegi holu, Linkoln centru, BAM kafeu, Univerzitetu Prinston. Sarađuje sa umetnicima različitih profila širom sveta.

Bajka je kompozicija koju sam napisala po narudžbini organizacije Composers Concordance, 2013. godine. Premijerno je izvedena te godine u sklopu festivala Timbre Tantrum, u sali West Park Presbitarian Church, u Njujorku. Dirigovao je maestro Tomas Karlo Bo.
(Nova verzija kompozicije sadrži i deonicu gusli kao i vokalnu deonicu, koje ovde nisu priložene.)