Miroslav  Savić

Miroslav Savić (1954, Srbija) je aktivan na različitim umetničkim poljima – kao kompozitor, muzički pedagog, producent, dizajner zvuka i performans umetnik.

Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Beogradu, klasa Vasilija Mokranjca. Dirigovanje je učio kod Borislava Pašćana, dirigenta Beogradske opere. Završio je kurseve komponovanja u Elektronskom studiju III programa Radio Beograda i u Darmštatu. Bio je član Ansambla za drugu novu muziku i avangardnih grupa kompozitora Nova generacija, Opus 4 i Yummbel. Aktivno je učestvovao u okviru evropskog projekta mini­malne muzike. Član je Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Profesor je na odseku Kompjuterske muzike na Novoj akademiji umetnosti od 2009. i Muzičke produkcije u SMŠ „Kosta Manojlović” od 2003. Pored toga, dugogodišnji je urednik muzičkog programa Studentskog kulturnog centra (od 1975) gde je, pored organizacije koncerata i festivala savremene i moderne muzike izdao više LP-ja, CD-a, MC-a, knjiga i kataloga.

Verbatim je kompozicija – hepening za neograničen broj programabilnih muzičkih kutija, kompjuterski softver i muzičku kutiju. Ton-po-ton (Verbatim), tačno i precizno, rigorozno i religiozno, punktualno i striktno primenjuju se algoritmi ćelijskih automata (cellular automata), slučajnih koraka (random walk), Turing-ovih mašina i sebi-nalik melodija (self similar melodies, Tom Džonson) iz početnih motiva Valcera za Vrbicu. Rezultirajući složeni zvučni oblak je po svemu apologija čuvenom Kejdžovom hepeningu HPSCHD za sedam čembala i dve stotine osam magnetofonskih traka reprodukovanih iz pedeset dva magnetofonska uređaja.