Ivan Brkljačić

Ivan Brkljačić (1977, Srbija) je diplomirao (2001) i magistrirao (2005) kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasama profesora Srđana Hofmana i Zorana Erića. Doktorski umetnički projekat, na temu „Istar“ – ciklus nascentnih muzičkih karikatura za scensko izvođenje u pozorišnom dekoru , rađen pod mentorstvom profesora Srđana Hofmana, odbranio je 2012. godine. Kompozicije Ivana Brkljačića izvođene su mnogo puta u Beogradu i ostalim gradovima Srbije. Takođe, njegova dela izvođena su u Belgiji, Holandiji, Kanadi, Švedskoj, Brazilu, Češkoj Republici, Italiji, Austriji, Sloveniji, BiH, Poljskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Francuskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Engleskoj, Australiji i Hong Kongu.
Autor je muzike za brojne pozorišne predstave, kao i za celovečernji igrani film Ustanička ulica.
Od 2005. godine radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Katedri za muzičku teoriju (trenutno je u zvanju vanrednog profesora). Na istom fakultetu, paralelno, obavlja funkciju prodekana za nastavu.
U periodu od 2007–2015. godine delovao je kao selektor programa Međunarodne tribine kompozitora.

Sun King za ženski hor (Omaž Bitlsima). Početkom dvehiljaditih sarađivao sam sa prof. Darinkom Matić Marović na realizaciji svog diplomskog rada, što se odvijalo na obostrano zadovoljstvo. Nakon toga kada god bismo se sreli profesorka bi me upitala kada ću napisati nešto za njen Kolegijum? To pitanje se vremenom učestilo i intenziviralo dodatnim profesorkinim rečima: „Mogao bi da napraviš nešto na temu tvojih Bitlsa.“ Od jednog trenutka više nisam imao kud i krenuo sam u istraživanje kakav bi to omaž Bitlsima mogao da bude priređen za ženski hor. Rezultat je kompozicija sastavljena od sedam pesama baziranih na relativno poznatim numerama benda: In My Life, You Never Give Your Money, Sun King, Ain’t She Sweet, Why Don’t We Do It In The Road, Got To Get To In To My Life i The End. One su mi poslužile kao osnov za kreiranje ličnih muzičkih materijala. Kompozicija je premijerno izvedena čak pet puta u Švedskoj tokom turneje hora Collegium musicum u proleće 2007. Ipak, za srpsku premijeru morao sam da imam mnogo više strpljenja, evo sve do ovogodišnje Tribine.