Tatjana Milošević

Tatjana Milošević (Srbija) diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Odseku za kompoziciju na FMU u Beogradu u klasi prof. Zorana Erića, gde radi kao vanredni profesor. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Ligetija, Pendereckog, Ferneyhougha, Stockhausena, Andriessena i dr. Kompozicije su joj izvođene na značajnim festivalima i koncertima savremene muzike u skoro svim zemljama Evrope, SAD-u, Južnoj Koreji i našoj zemlji. 2001. boravila je na Univerzitetu The Old Dominion u Norfolku kao gostujući profesor. Iste godine učestvovala je i u multimedijalnom UNESCOvom projektu Waterproof u okviru koga je izvedena i objavljena njena CD elektronska kompozicija Tribute for Fort Honswijk. Po narudžbini Dansacademie Arnhem napisala je balet CoinciDance koji je na festivalu Groeten uit Arnhem izveo ansambl De Ereprijs. 2009. bila je predavač i član žirija na kursu “15th Young Composers Meeting” u Apeldornu, a od iste godine angažovana je i kao profesor kompozicije na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Dobitnik je više inostranih i domaćih nagrada za stvaralaštvo.

Adonis i Galateja, mini opera na libreto Vladimira Kosića i Željka Mijanovića
Sinopsis: Android Adonis S 65 putuje na Saturn da bi sreo lepoticu Galateju, glavnu junakinju popularnog interplanetarnog TV rijalitija “Kosmovizija”. Prilikom susreta izjavljuje joj ljubav i predlaže bekstvo. Galateja ga odbija. Objašnjava mu da je i on sam veštačka tvorevina, vlasništvo “Kosmovizije” koja pobunu kažnjava smrću. Zatim se pojavljuje sa otrovnom jabukom, zagrize je i umire. Adonis je oživljava poljupcem nakon čega oboje odjavljuju šou. Scena sa jabukom ipak je samo deo programa u kome sada zajedno nastupaju.
Kompozicija istražuje kompatibilnost originalnog tematskog materijala, citata i transformisanih citata koji, izdvojeni iz originalnog konteksta i smešteni u novi, postaju konstitutivni elementi u kreiranju drugačijeg muzičkog jezika. Sadrži šest scena. U scenama II i IV pojavljuju se figure iz kompozicija Urela, Ligetija, Furera, a u sceni susreta i sceni sa jabukom korišćeni su delovi iz opere “Akis i Galateja” Žana Batiste Lilija.
Kompozicija je posvećena Ansamblu za novu muziku „Gradilište“. Premijerno je izvedena u Sali Ministarstva kulture na Cetinju decembra 2014. godine.