Ljubomir Nikolić

Ljubomir Nikolić (1976, Srbija) kompoziciju je studirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Miroslava Štatkića a diplomirao je u klasi prof. Rajka Maksimovića 2002. godine kompozicijom Ratnik za simfonijski orkestar.
Učesnik je projekta finansiranog iz fonda za kulturu EU, pod nazivom Reke Evrope (RIVE) – „Rivers of Europe“ gde sudeluje kao kompozitor i muzički izvođač. Takođe, uzima učešće u nesvakidašnjem projektu ansambla harfi, gde se predstavio sa dve kompozicije Bugarkom i Srpskom igrom.
Kompozicije Ljubomira Nikolića izvođene su u poznatim koncertnim dvoranama kao što su Carnegy Hall (New York), Velika sala Kolarčeve zadužbine (Beograd), njegovom kompozicijom za simfonijski orkestar pod nazivom Musica Assoluta otvoren je 2017. godine 37. festival Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), dok su kompozicije za udaračke instrumente (Drops, Marimbophonia) predstavljene na Svetskom samitu perkusionista održanom u Americi.
Kompozicije ovog autora su izvođene u Italiji, Engleskoj, Poljskoj, Rumuniji, Austriji, Hrvatskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Nemačkoj i Americi.

ARCHE, tri komada za flautu (ARCHE I, II, III) su dela kojima, ističe autor, pristupa dijalektički prolazeći kroz kompozitorski proces, u kom traži lični (subjektivni) „primarni izvor“, odnosno „arché“, koristeći kao glavnu ideju filozofsku potku prenesenu u sferu umetničkog.
Pitanje koje autor postavlja je sledeće : „Koje su „primarne“ komponente muzičkog dela, na koji način iste tretirati i koristiti u kompozicionom postupku, da li postoje mogućnosti njihove transformacije u savremenom okruženju?”
Dijalektika kompozitorskog procesa, ogleda se u specifičnom izlaganju tematskog materijala, baziranog na „osnovnim“ komponentama muzičkog dela (melodija, harmonija i ritam), suprotstavljenih „savremenim“ muzičkim elementima, kao što su tekstura, boja, efekti.
Kompozicija je posvećena flautistkinji Mariji Pilipović.