Svetlana Savić

Svetlana Savić (1971, Srbija) na Katedri za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu radi od 1999. godine, a kao vanredni profesor od 2015. godine. Od 2011. godine godine predaje na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta Umetnosti u Beogradu.
Svetlana Savić je dobitnica Mokranjčeve nagrade za 2014. godinu, za kompoziciju ”Zarobljena” za ženski hor i elektroniku. U izboru časopisa ”Muzika Klasika” nagrađena je kao kompozitor godine 2016. za kompoziciju ”O vukovima i vozovima” za mecosopran, električno violončelo i klavijaturu. Tokom studija osvojila je dve nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora i nagradu iz fonda „Vasilije Mokranjac” 2001. godine.
Njene kompozicije su izvođene na festivalima i koncertima u Srbiji, Republici Srpskoj, Austriji, Litvaniji, Danskoj, Rusiji, Izraelu, SAD, Japanu, Južnoj Africi… Sarađivala je sa renomiranim izvođačima, ansamblima i orkestrima kao što su Beogradska Filharmonija, Simfonijski orkestar RTS, Akademski hor „Collegium musicum”, BGO „Dušan Skovran“, Gudači Svetog Đorđa, Ansambl za novu muziku, Ansambl „Gradilište”, Ansambl ”Metamorphosis” i drugi.

Kompozicija O vukovima i vozovima je porudžbina Ansambla za novu muziku „Gradilište” i premijerno je izvedena na koncertu 19.09.2016. godine u svečanoj sali SKC-a. Komponovana je na stihove naše pesnikinje Jelene Marinkov i predstavlja ciklus pesama izabranih iz zbirke „Vukovi i vozovi” (KOV, 1998).
Pesme koje su preuzete u celosti ili delimično jesu: Moja crvena usta, Sutra, Univerzum, Metabolizam, Hala br. 2, Vozar, Osećanje, Solitaire i Tajni zvuk. Tim redosledom pesme se nalaze u zbirci i predstavljaju uzbudljivu dramaturšku celinu, sa slikama i zvucima muzičkih kutija, vinilnih brazgotina, pesama o tišini, srca…