Milana Zarić

Harfistkinja Milana Zarić je stekla visoko obrazovanje na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, Triniti koledžu u Londonu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Tokom školovanja bila je dobitnica prvih nagrada na Republičkim i Saveznim takmičenjima, kao i specijalne nagrade letnje akademije Kiđana u Sijeni, Italija.
Bila je prva harfistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a kao solo harfistkinja u Beogradskoj filharmoniji od 2005. godine, nastupala je sa vodećim dirigentima današnjice, kao i na turnejama u SAD, Švedskoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Nemačkoj i Švajcarskoj.
Osnivač je trija Beogradske filharmonije Timbre, Ansambla za savremenu muziku Studio 6, a sarađuje sa Orkestrom bez granica (No borders orchestra). U Holandiji je sarađivala sa ansamblima za novu muziku Nieuw Ensamble i Atlas Ensamble inastupala je sa svojim ansamblom Echoes.
Ansambl Studio 6, pod Milaninim vođstvom, sarađuje sa vodećim evropskim kompozitorima Ričardom Beretom, Hajnerom Gebelsom, Vinkom Globokarom, kao i sa ansamblima Proton (Bern) i Feniks (Bazel) nastupajući širom Evrope i na domaćim festivalima BEMUS, Ring Ring i Međunarodna tribina kompozitora.
Solo komade za nju su pisali kompozitori Ričard Beret, Falk Hubner, Ugo Morales, Jasna Veličković, Teodora Stepančić, Ana Gnjatović, Svetlana Maraš i Ivan Brkljačić.
Sarađuje sa mnogim evropskim improvizatorima i eksperimentalnim muzičarima. Osnivač je i član kolektiva ImprovE (2012 – 2015, Beograd).
Milanini solo i kamerni nastupi uključivali su gostovanja u Melburnu, Singapuru, Londonu, Hagu, Roterdamu, Budimpešti i Njujorku.