Ivan Bozicevic

Ivan Božičević (1961, Srbija/Hrvatska), kompozitor, orguljaš, pijanist, aranžer i jazz muzičar. Studirao je kompoziciju u Beogradu u klasi Aleksandra Obradovića, a orgulje u Frankfurtu kod Edgara Krappa. Živi i radi u Splitu kao profesor kompozicije na Umetničkoj akademiji. Autor je četiri simfonijske kompozicije, kao i brojnih kamernih, solističkih, horskih i elektronskih dela. Interesuju ga različiti žanrovi (barokna, elektronska, jazz i world music) i mogućnosti njihovih međusobnih prožimanja. Dela mu se izvode i snimaju širom Evrope i SAD-a, objavljena su na 17 nosača zvuka i štampana kod nekoliko američkih izdavača (Walton Music, EC Schirmer, Abundant Silence, Hinshaw), kao i kod nemačkog Schott-a.
Pored domaćih priznanja (Hristićeva nagrada, Srebrna medalja Univerziteta umetnosti u Beogradu), Božičević je dobitnik brojnih inostranih kompozitorskih nagrada – ArtsLink Fellowship Award, Garth Newel Composition Award, Third Millenium Ensemble Award, Alienor Harpsichord Composition Award, Asylum Saxophone Quartet Prize, AGO/ECS Publishing Prize, AGO Marilyn Mason Prize, Random Access Music Award, International Clarinet Association Prize, (SAD), John Clare Society Award, Invitation to Composers Project (Velika Britanija), Trio Anima Mundi Prize (Australija), nagrada na konkursu Hora Praške Filharmonije (Češka), nagrada na konkursu ansambla Sofijski solisti (Bugarska), Premio Cristóbal Halffter (Španija).

Ibis za flautu, violončelo i klavir. Ibis je u starom Egiptu bio poštovan kao sveta ptica, simbol veličanstvenosti i sjaja. Smatran je otelotvorenjem Tota, boga mudrosti i razuma, simbolom istine, znanja, učenja, pisanja i matematike. Drugi izvori navode ibis kao simbol plodnosti, prvu pticu koju je Noje pustio iz Arke. Ova ptica kao da ima sve – od mudrosti, znanja i matematičkih veština do plodnosti. Može li se poželeti više?
U četvorostavačnoj sviti „Ibis“ sledim kako razum (strogi minimalistički postupci u razvoju forme, uglavnom u deonici klavira) tako i princip životnosti (slobodne linije flaute i čela) u želji da obuhvatim i izrazim svu raznolikost koju ova moćna ptica simbolizuje.