Luis Migel Delgrado Grande

Luis Migel Delgado Grande (1990, Kolumbija) studirao je kompoziciju na Univerzitetu Industrial u Santanderu (Španija) i kod kolumbijskog kompozitora Blasa Emilia Ateortue. Godine 2014. nastavio je studije kod Alberta Posadasa, Hosea Luisa Tore i Aurelijana Katanea u Centru Katarina Gurska i pohađao časove i kod kompozitora Bita Furera, Pjerluiđi Biljonea i Vora Garsije.
Njegove kompozicije izvodili su ansambli u Španiji, Sjedinjenim državama, Meksiku, Paragvaju, Argentini i Kolumbiji, kao što su kvartet Moris iz Italije, Bostonsko mikrotonalno društvo, kao i priznati interpretatori kao Lorelaj Dauling, Kirkan Larson i Robin Mejksins. Učestvovao je na mnogim festivalima i seminarima kao što su Festiqartetos za gudačke kvartete i kompozitore (Bogota, 2016), Distat Terra za mlade kompozitore (Argentina 2016). Stažirao je u Meksiku na festivalima Cepromusic, Musica Nueva itd.

Dah za flautu, violinu i bas, kao što sam naslov kaže, predstavlja meki šapat vetra pun čestica sećanja. Različite zvučne kategorije koje se istražuju na ova tri instrumenta prekrivaju jedna drugu i pretvaraju se u jedinstveni složeni zvuk koji se neprekidno transformiše, dematerijalizuje i učvršćuje. Ovu kompoziciju naručio je Pokret Pu Hoa (Movimiento Pu Joa) i premijerno je izvedena 2017. godine  na Danima nove muzike (Jornadas de música nueva) u Asunsionu u Paragvaju.