Lazar Djordjevic

Lazar Đorđević (1992, Srbija). Osnovne akademske studije kompozicije i Master akademske studije završio je kod prof. Zorana Erića, a trenutno je student treće godine Doktorskih akademskih studija u klasi istog profesora.
Usavršavao se na kompozitorskim radionicama u Sarajevu, Ljubljani i Mircušlagu (Mürzzuschlag) kod kompozitora Pitera Ablingera, Vinka Globokara, Sidnija Korbea, Stivena Meknefa, Johanesa Kreca i Jana Robina.
Dobitnik je prve nagrade na konkursu Nova srpska muzika za harmoniku u okviru Internacionalnog festivala harmonike Eufonija (2016) za kompoziciju Jednom sam negde čuo…, nagrade iz fonda Stevan Hristić (2017) za kompoziciju Reminiscence za simfonijski orkestar i nagrade iz fonda Josip Slavenski (2017) za kompoziciju Memoria in Aeterna, prvi srpski koncert za harmoniku i orkestar. Na Konkursu za kompozitore Muzičke produkcije RTS-a (2017) njegova kompozicija Reminiscence za simfonijski orkestar odabrana je za snimanje i/ili izvođenje.
Dela Lazara Đorđevića izvođena su u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Sarajevu, Mircušlagu… Autor je kompozicija za dečje pozorišne predstave i filmove kao i orkestracija kompozicija drugih autora.
Đorđević trenutno radi kao asistent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Kompozicija Kvazi sonata napisana je u saradnji sa izuzetnim mladim violončelistom Nemanjom Stankovićem. Istraživanja autora na polju zvuka i proučavanja proširenih izvođačkih tehnika sviranja na klasičnim instrumentima, izrodila su specifičnu muzičku poetiku koja donosi široku paletu novih tipova zvuka. Sam naziv dela, Kvazi sonata, potiče iz formalnih rešenja kompozicije čije konture asociraju na opšte odlike sonatnog ciklusa u jednom stavu. Može se reći da ova kompozicija predstavlja spoj tradicionalnih formalnih rešenja i novih izražajnih sredstava.