Ana Gnjatovic

Ana Gnjatović (1984, Srbija) komponuje akustičnu i elektroakustičnu muziku sakupljajući i kombinujući pronađene objekte, dela, koncepte i ideje pogodne za prevođenje, ozvučavanje, generalizaciju i interpretaciju. Završila je diplomske i doktorske studije kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na Fakultetu umetnosti Priština – Zvečan predaje muzičku analizu, a angažovana je i na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.
Pohađala je brojne majstorske radionice kompozicije, sarađujući sa kompozitorima poput Žorža Apergisa, Haje Černovin, Brajana Fernihaua, Beata Furera, Luja Andrisena, Georga Fridriha Hasa, Ivana Fedelea… Dobitnica je nagrada Letnje akademije Prag-Beč-Budimpešta (2005) i VII Takmičenja za kompozitore Pre-art (2013), nagrade Fonda Josip Slavenski FMU Beograd (2010), a takođe je bila finalista 4. Bijenala savremene muzike Koper (2014). Njene kompozicije su izvođene širom Evrope, u SAD, Meksiku, Izraelu i Japanu, i bile su na programima festivala kao što su Međunarodna tribina kompozitora, KoMA, Čembalo – živa umetnost, Međunarodni festival harfe, Wratislavia cantans (Poljska), Culturescapes (Švajcarska), Festival de Wallonie, Espressivo (Crna Gora), Međunarodni muzički festival Ankara (Turska), MUSLAB (Mexico), MAtera INtermedia (Italija), Belgrade Saxperience.

Fonacije 2 – Uspomene (2016), za glas i elektroniku. Deo mog doktorskog projekta, Fonacije 2 – Uspomene, su elektroakustičko delo koje istražuje značaj vokala i vokalnog u mojoj muzici. Ispunjene su fragmentima moje vokalne prošlosti – nekim od najznačajnijih muzičkih komada, pesama i priča iz mog detinjstva. Svi oni zajedno, pričani i pevani, semplovani i procesirani, sakupljeni su u nežnu hroniku.