Petar Obradovic

Petar Obradović (1972, Hrvatska), trubač i kompozitor. Završio je srednje muzičko obrazovanje u rodnom gradu Dubrovniku u Umetničkoj školi Luka Sorkočević u razredu svoga oca Nika Obradovića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi Antona Grčara, a 1995. postao je prvi trubač Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Iste godine položio je audiciju za solo trubača u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu, gde je zaposlen i danas.
Kao solista nastupao je sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, Mostarskim simfonijskim orkestrom, Kvartetom Sorkočević i Dubrovačkim gudačkim kvartetom. Izdavačka kuća Cantus objavila mu je CD sa delima Šuleka, Detonija, Tarbuka i Obradovića (2000). Usledio je CD sa delima Papandopula, Berdovića, Bjelinskog, Kuljerića i Obradovića (2006) a zatim i CD sa delima hrvatskih pretklasičara i kompozitora italijanskog baroka (2009).
Osim komponovanja solističkih, kamernih i orkestarskih dela, autor je filmske i scenske muzike za predstave Teatra Lero, izvođene na Splitskom letu i Dubrovačkim letnjim igrama. Njegovo delo Bird concerto za saksofon i orkestar premijerno je izvedeno na 68. Dubrovačkim letnjim igrama 2017. godine. Od 2005. član je Hrvatskog društva skladatelja.

Skladbu Tango to go napisao sam 2013. godine za Klavirski Trio Dubrovnik. U ovoj obradi za Brass Quintet, želio sam ispreplesti i povezati posebnosti međusobnih suzvučja, otvoriti pri tome neke nove mogućnosti interaktivnih odnosa zvukovlja, instrumenata, samih glazbenika ali i nekih mojih skladateljskih interesa. Skladba Tango to go, nadam se, ostat će inspirativnim poticajem i glazbenicima i jednako zanimljiva publici koja će slušajući, moći prepoznati i osjetiti i neka osobna emotivna iskustva u našoj zajedničkoj avanturi i potrazi za ljepotom.