Isidora Zebeljan

Isidora Žebeljan (1967, Srbija) je pažnju internacionalne javnosti privukla svojom operom Zora D, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003.
Od tada neprekidno dobija porudžbine značajnih institucija i festivala: kao što su Venecijansko bijenale (Konji Svetog Marka, iluminacija za orkestar, 2004), Festival u Bregencu (opera Maratonci, 2008; Zujte strune, za simfonijski orkestar, 2013), Dženezis Fondacija iz Londona (Pesma putnika u noći, za otvaranje izložbe Bila Vajole u Nacionalnoj galeriji u London, 2003; Skomraška igra, za Academy of St Martin in the Fields, 2005), Univerzitet u Kentu (Polomka kvartet, 2009), Opera iz Gelzenkirhena (opere Simon izabranik, 2009. i Nahod Simeon, 2015), Holandski kamerni hor (Latum lalo, 2010), Accademia Musicale Chigiana Sienna (opera Dve glave i devojka, 2012), City of London Festival (Kad je Bog stvarao Dubrovnik, 2013), Fondacija Berlinske filharmonije (Klin-čorba, 2015), Fondacija Eduard fan Beijnum (Tri čudne ljubavi, koncert za violinu i kamerni orkestar, 2017; Psalm 78, za mešoviti hor, 2017) itd.
Komponovala je za izuzetne muzičke ansamble: Bečki simfoničari, The Academy of St. Martin in the Fields, Oktet Berlinske filharmonije, Brodski kvartet, Holandski kamerni hor i London Brass. Njene kompozicije se redovno izvode po čitavom svetu, uključujući i festivale Festival RAI Nuova Musica, WDR-Musikfest, Settembre musica Milano-Torino, Settimana Musicale Senese, ISCM-festivals, Muzički bijenale Zagreb, Kotor Art, itd. Njenu muziku izvodili su još i: Simfonijski orkestar iz Geteborga, Simfonijski orkestar RAI Torino, Janaček Filharmonija, I Solisti Veneti, dirigenti Pol Danijel (Paul Daniel), Klaudio Šimone, (Claudio Scimone), David Porselajn (Porcelijn), Kristof Popen (Christoph Poppen), itd.
Redovno nastupa kao dirigent i pijanista. Dirigovala je na koncertima u Londonu (sa The Academy of St Martin in the Fields) i u Amsterdamu, a kao pijanista je nastupala sa Brodski kvartetom.
Ekskluzivni izdavač njene muzike je Ricordi-Universal iz Milana. Berlinski časopis Der Freitag uvrstio je Isidoru Žebeljan među deset najperspektivnijih javnih ličnosti u svetu za 2009. godinu.
Nemačka diskografska kuća CPO objavila je 2011. godine kompakt disk sa njenom orkestarskom muzikom, a 2015. CD sa njenom kamernom muzikom za gudače, dok je diskografska kuća Oboe Classics iz Londona 2013. godine objavila kompakt disk sa njenom kamernom muzikom za duvače. Veoma uspešno se bavi pozorišnom i filmskom muzikom, za šta je, između ostalog, dobila tri Sterijine nagrade i nagradu Filmskog festivala u Sopotu.
Isidora Žebeljan je studirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi akademika Vlastimira Trajkovića. Od 2002. je profesor kompozicije na istom fakultetu. Godine 2006. izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti (od 2012. redovni član), a 2012. godine izabrana je za člana Svetske akademije umetnosti i nauka (WAAS). Kao prva ličnost sa Balkana, Isidora Žebeljan je dobitnica nagrade Parlamenta mediteranskih zemalja za umetnička dostignuća, 2014. godine.

Kompozicija Duh iz tikve je komponovana za Londonski ansambl limenih duvača London Brass, koji ju je premijerno izveo 1. marta 2006. godine u Velikoj sali Royal Collage of Music u Londonu. Nova verzija ove kompozicije premijerno je izvedena u Beogradu, 19. aprila 2017. godine, u okviru ciklusa koncerata Muzički razgovori u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.