Ivan Božičević

Ivan Božičević (1961, Srbija/Hrvatska), kompozitor, orguljaš, pijanist, aranžer i džez muzičar. Studirao je kompoziciju u Beogradu u klasi Aleksandra Obradovića, a orgulje u Frankfurtu kod Edgara Krappa. Živi i radi u Splitu kao profesor kompozicije na Umjetničkoj akademiji. Autor je četiri simfonijske kompozicije, kao i brojnih kamernih, solističkih, horskih i elektronskih dela. Interesuju ga različiti žanrovi (barokna, elektronska, jazz i world music) i mogućnosti njihovih međusobnih prožimanja. Dela mu se izvode i snimaju širom Evrope i SAD-a, objavljena su na 17 nosača zvuka i štampana kod nekoliko američkih izdavača (Walton Music, EC Schirmer, Abundant Silence, Hinshaw), kao i kod nemačkog Schott-a.
Pored domaćih priznanja (Hristićeva nagrada, Srebrna medalja Univerziteta umetnosti u Beogradu), Božičević je dobitnik brojnih inostranih kompozitorskih nagrada – ArtsLink Fellowship Award, Garth Newel Composition Award, Third Millenium Ensemble Award, Alienor Harpsichord Composition Award, Asylum Saxophone Quartet Prize, AGO/ECS Publishing Prize, AGO Marilyn Mason Prize, Random Access Music Award, International Clarinet Association Prize, (SAD), John Clare Society Award, Invitation to Composers Project (Velika Britanija), Trio Anima Mundi Prize (Australija), nagrada na konkursu Hora Praške Filharmonije (Češka), nagrada na konkursu ansambla Sofijski solisti (Bugarska), Premio Cristóbal Halffter (Španija).

Ariel za dva klavira
Naziv Ariel nosi nekoliko asocijacija. To je ime jednog od anđela iz hebrejske i gnostičke mitologije, koje prevedeno sa hebrejskog znači „božji lav“. Ariel je takođe i čuveni lik iz Šekspirove Oluje, duh koji poseduje magične moći. Ali prava inspiracija za ovo delo došla je iz početnih stihova poznate „jahačke“ pesme Silvije Plat:
Zastoj u tmini.
Potom nesuštastvena plavet
Briznu iz hridi i dalji.
Lavice božanska,
Kako srastamo,
Stožer od peta i kolena!
(odlomak iz pesme „Ariel“, S. Plat, prevod Lj. Đurđić)
Nakon što sam napravio nekoliko transkripcija (Hiljadu borova, jedan mesec, Spring passes, Sustainable development) ovo je prva kompozicija koju sam izravno napisao za dva klavira. S ljubavlju je posvećujem mojim dragim prijateljima i fantastičnim muzičarima, Sonji Lončar i Andriji Pavloviću iz LP dua.