Farangis Nurula-Hodža

Farangis Nurula-Hodža (Tadžikistan/Kanada) je doktorirala komponovanje na Univerzitetu u Geteborgu, Švedska. Prethodno je studirala na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu kao i pri ­IRCAM-u (Pariz). Farangis trenutno živi i radi u Kanadi.
Njen opus obuhvata simfonijsku, kamernu, vokalnu i elektroakustičnu muziku. Dela su joj izvođena na koncertima i međunarodnim festivalima u Evropi, Severnoj Americi i Aziji, a izvodili su ih razni ansambli i solisti, između ostalih ICTUS (Belgija), Avanti! (Finska), Geteborški simfonijski orkestar, Nouvel Ensemble Moderne, Neue Vocalsolisten Stuttgart (Nemačka), Percussion de Strasbourg (u Grenoblu, Ruanu i Strazburu, Francuska), Nieuw Ensemble Amsterdam (u Amsterdamu, Hagu i Berlinu – na festivalu MaerzMusik), Šangajski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Monpeljea, Simfonijski orkestar Sanktpeterburške filharmonije i dr. Dobitnica je mnogih nagrada: velike nagrade Fondacije Abu Gazali iz Salcburga (Austrija) za orkestarsko delo Replica 2000. godine; Umetničke nagrade Džozef S. Staufer Kanadskog saveta za umetnost za najboljeg kompozitora na sredini karijere 2008; nagrade takmičenja kompozitora Andrej Petrov (Sankt Peterburg 2014); nagrade Međunarodnog takmičenja kompozitora Grazina Bacevič (Lođ, Poljska, 2015); priznanja Umetničkog saveta Longuala (2016) kao i Zlatne medalje Best of Show na takmičenju Global Music Awards 2017. Farangis je stipendistkinja Fondacije Gugenhajm.
Farangis Nurula-Hodža je bila kompozitor-rezident pri Fondaciji Rojomon (Francuska), Centru Belađo Rokfelerove fondacije (Italija) i Udruženja švedskih kompozitora u Kortoni (Italija).

La Cloche Fêlée II za orgulje i udaraljke
Kompoziciju su naručili perkusionista Olaf Čope i orguljaš Žigmond Satmari. Napisala sam je tokom boravka u Belađu, Italija i Frajburgu, Nemačka, u intenzivnoj saradnji sa orguljašem Žigmondom Satmarijem.