Dimitri Papageorgiu

Dimitri Papageorgiu (Grčka) je studirao komponovanje u klasi Hermana Markusa Presla i Andžeja Dobrovolskog na Univerzitetu umetnosti u Gracu u Austriji. Od 1998. do 2002. godine bio je na doktorskim studijama komponovanja u klasi Donalda Martina Dženij, Džeremija Dejla Robertsa i Dejvida Karla Gompera na Univerzitetu u Ajovi (SAD), kao nosilac Stipendije Predsednika Univerziteta. Od 2007. godine predaje komponovanje kao docent na Odseku za muziku Aristotelovog univerziteta u Solunu.
Njegova dela više puta su emitovana na austrijskom nacionalnom radiju (ÖRF), grčkom nacionalnom radiju (Treći program i 95,8), kao i na više radio stanica u SAD. Učestvovao je na više festivala i konferencija u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Španiji, Rusiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj i više saveznih država SAD.
Komponovao po narudžbini više ustanova i ansambala, kao što su SCI/ASCAP (SAD), Institut za elektronsku muziku i akustiku Univerziteta umetnosti u Gracu, austrijski državni radio i Književni forum Grac, Solunska koncertna dvorana, Ensemble Interface (Nemačka), Ensemble Zeitfluss (Austrija), UMS & JP (Švajcarska), Trio IAMA (Grčka), Ensemble et cetera (SAD) i dr.
Papageorgiu je do sada osvojio sledeća priznanja: nagradu Takmičenja kompozitora u Koloradu 2016. godine, nagradu Međunarodnog takmičenja kompozitora Matan Givol u Izraelu 2016, narudžbinu od Takmičenja studenata kompo­novanja u organizaciji Društva kompozitora i Američkog društva kom­pozitora, autora i izdavača u Njujorku 2003, austrijsku nagradu Doris Volf 1991, kao i Henšer-Finkbajnovu studentsku nagradu Univerziteta u Ajovi 2002. godine.
Umetnički je kodirektor manifestacije outHEAR New Music Week u Larisi, Grčka, simpozijuma i radionice za kompozitore ansambla Klangforum Wien, kao i umetnički kodirektor festivala elektroakustičke muzike i umetničke interpretacije offBorders.

Čak i nebo ponekad vrišti II, verzija za harmoniku. Komponovano je 2018. po narudžbini Deloske akademije za novu muziku sa Mikonosa, uz podršku Fondacije Ernst fon Simens.