Isidora Žebeljan

Isidora Žebeljan (1967–2020) je najprominentniji i najizvođeniji srpski kompozitor na svetskoj muzičkoj sceni, sa oko 50 izvođenja u inostranstvu godišnje, na svim kontinentima. Bila je jedini srpski kompozitor koji je tokom dve decenije neprekidno dobijao poružbine najznačajnijih svetskih muzičkih institucija. Napisala je oko stotinu kompozicija, od kojih se izdvajaju pet opera, sve nastale kao porudžbine inostranih muzičkih festivala i institucija. Bila je prvi i jedini srpski kompozitor koji je komponovao za Fondaciju Berlinske filharmonije, Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Festival u Sijeni, za Academy of St. Martin in the Fields, itd. Opera Zora D. prva je srpska opera čija je svetska premijera održana u inostranstvu (Amsterdam), i to kao porudžbina inostrane institucije (Genesis Foundation London). Opera Maratonci je prva i jedina srpska opera premijerno izvedena na Festivalu u Bregencu (Austrija), jednom od najznačajnijih operskih festivala na svetu, i to kao porudžbina tog festivala. Opera Dve glave i devojka prva je srpska opera koja je na svetskoj premijeri u inostranstvu (Festival u Sijeni, Italija) pevana na srpskom jeziku. Konji Svetog Marka prva je i jedina kompozicija nekog srpskog stvaraoca, koju je izveo BBC Simfonijski orkestar iz Londona. Bila je prva žena univerzitetski profesor kompozicije u Srbiji, akademik SANU i član Svetske akademije umetnosti i nauke (WAAS). Izdavači njene muzike su Ricordi Milano i Donemus (Holandija).

O delu

Kompozicija Isidore Žebeljan Intimno pismo iz Judejske pustinje, koral za različite kombinacije instrumenata ili glasova u odgovarajućem opsegu, nastala je kao porudžbina holandsko-britanskog violiniste Danijela Roulenda (Daniel Rowland) za Međunarodni Stift festival kamerne muzike, koji se svake godine održava u Holandiji i čiji je on umetnički direktor. Za festival 2018. godine on je osmislio koncertni program koji se sastojao od kamernih minijatura-razglednica nekoliko kompozitora, koji su svojim stvaralaštvom naročito bili vezani za taj festival. Ideja je bila da izabrani kompozitori, tokom svojih letnjih odmora ili u pauzama rada na većim delima, napišu minijaturni muzički pozdrav festivalu sa mesta na kome se nalaze i rade. Tako je Isidora, koja je tada boravila u Izraelu, napisala svoju kontemplativno-meditativnu minijaturu, koju je avgusta 2018. premijerno izveo Brodski kvartet na Stift festivalu. Kompozicija je od tada izvođena na brojnim koncertima u Holandiji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Srbiji (BEMUS), kao i na upravo završenom 17. Stift festivalu u Holandiji, koji je jednim delom bio posvećen Isidori i njenom stvaralaštvu. Ovo je prvo izvođenje u kombinaciji četiri kontrabasa.

dr Borislav Čičovački

O delu

Kompozicija Nove Ladine pesme bez reči (2006/13) svoj nastanak duguje jednoj drugoj kompoziciji Isidore Žebeljan, ciklusu pesama za sopran i gudački orkestar (ili gudački kvartet) Nove Ladine pesme, i to tako da ova svita za obou, engleski rog, obou d’ amore (ad libitum) i gudače predstavlja instrumentalnu verziju pesama. Premijerni snimak ove kompozicije objavljen je na autorskom kompakt-disku Isidore Žebeljan Balkan bolero, u izdanju diskografske kuće Oboe Classics iz Londona 2013. godine, a u izvođenju oboiste Borislava Čičovačkog, za koga je i napisana, Žebeljan orkestra i dirigenta Premila Petrovića. Koncertnu premijeru ove kompozicije izveo je kamerni orkestar I Solisti Veneti, sa članovima orkestra kao solistima i dirigentom Klaudiom Šimoneom, u Padovi (Italija), 2016. godine. Ovo je prvo izvođenje verzije sa dva solistička instrumenta. Lada je staroslovenska boginja ljubavi i proleća.