Jug Marković

Jug Marković je rođen u Beogradu 1987. godine. U istom gradu završio je studije kompozicije u klasama Vlastimira Trajkovića i Zorana Erića na Fakultetu muzičke umetnosti kao i studije arheologije na Filozofskom fakultetu. Usavršavao se na Irkamu (IRCAM) u Parizu kao stipendista Francuske vlade u oblasti elektronike i kompjuterske muzike.

Jug Marković je dobitnik nagrade „Stevan Mokranjac” za 2019. godinu za orkestarsku kompoziciju De Rerum Natura, zatim Prve nagrade na takmičenju „Novi Klasici” (u organizaciji Konzervatorijuma „Čajkovski” u Moskvi, 2020) za gudački kvartet Neon Seed, kao i treće nagrade na Međunarodnom konkursu za mlade kompozitore „Sofija Gubajdulina” u Kazanju, 2020. Marković je dobitnik i nagrade ISCM Young Composers Award 2019 za horsku kompoziciju Nirvana, koju je Letonski Radio Hor izveo na Svetskim danima muzike u Talinu (World New Music Days). Na istom festivalu bio je delegat Udruženja kompozitora Srbije.

Njegova muzika izvođena je na svetskim festivalima kao što su Donaueschinger Musiktage 2014, Festival d’Aix-en-Provence 2016, 2021 Dublin New Music 2020, Time of Music 2019, ManiFeste 2019, ISCM World Music Days 2019. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod kompozitora kao što su Majkl Finisi, Eno Pope, Mark Andre, Frank Berosijan, Kaja Sarijaho i drugi i pohađao seminare i letnje akademije savremene muzike u Darmštatu (47. Internationale Ferienkurse für Neue Musik), Parizu (ManiFeste IRCAM), Gracu (11. Internationale Komponistenakademie für zeitgenössische Musik), Luganu (Ticino Festival Academy 2020). Do sada je ostvario saradnju sa svetskim ansamblima za savremenu muziku kao što su Ensemble Intercontemporain, Mivos Quartet, Diotima Quartet, Divertimento Ensemble, Latvian Radio Choir, Chamber Choir Ireland i simfonijskim orkestrima među kojima su Gulbenkian Orkestar i Briselska Filharmonija. Sarađivao je i sa mnogim srpskim ansamblima kao što su Ansambl Metamorfozis, Simfonijski orkestar RTS, Ansambl Gradilište. Sa svojim delom Vokativ (koje je SO RTS premijerno izveo na Tribini Kompozitora 2017), predstavljao je Srbiju na 65. Internacionalnom rostrumu kompozitora 2018. gde mu je (kao petom nosiocu) dodeljena zvanična preporuka internacionalnog žirija. Marković je bio je rezidencijalni kompozitor u dvorani Snape Maltings Velikoj Britaniji, pod mentorstvom britanskog kompozitora Majkla Finisija kao i rezidencijalni kompozitor u  Kaluste Gulbenkian Fondaciji u Lisabonu.

Jug Marković pristupa kompoziciji na svesno intuitivni način. U svojoj muzici nastoji da napravi otklon od rigidnih unapred osmišljenih koncepata i sistema. Njegova muzika nema vanmuzičko značenje. Posebno ga zanima muzika visoke energije, intenzivni zvučni svetovi guste fakture ali i eklekticizam u stilskom pristupu.

O delu

rusty rose je kompozicija čiji je elektronski deo (koji ujedno predstavlja temelje za dalju izgradnju akustičkog dela) nastao kroz seriju improvizacija koristeći dva alata: time stretch i cross sintezu. Ceo elektronski part zasniva se na manipulaciji dva audio fajla: to su snimak Kišove poeme „Đubrište” koju je za potrebe ovog projekta recitovala vokalna umetnica Tea Šoti i kroz maglu prepoznatljivi delići madrigala „Lamento della Ninfa” Klaudija Monteverdija. Dva fajla se stapaju jedan u drugi različitim tehnikama kros sinteze i mutiraju u frekvencijskom/spektralnom domenu.

Akustički deo flaute, čela i perkusija je lišen velikih solističkih gestova i njegova ideja je da nikada ne preuzima primat nad elektronikom niti da se sa njom nadmeće već da se u nju suptilno i intimno stapa kao i da neprimetno pocrtava boje i melanholičnu harmoniju zarđale ruže.