Evis Samoutis

Evis Samoutis je vanredni profesor kompozicije na Itaka koledžu (Njujork, SAD) i umetnički direktor Međunarodnog festivala savremene muzike fondacije Pharos Arts. Njegova dela izvođena su u više od četrdeset zemalja i osvojila su nekoliko značajnih nagrada i priznanja (kao što su Nagrada Kraljevskog filharmonijskog društva, nagrada Irino, nagrada Andres Segovija i Takmičenje kompozitora Ditije). Dobijao je porudžbine prestižnih organizacija širom sveta među kojima su Bijenale u Veneciji, Tirolski festival nove muzike Klangspuren i ARD). Njegove kompozicije bile su odabrane za izvođenje na pet festivala Međunarodnog društva za savremenu muziku – ISCM (u Koreji, Hong Kongu, Nemačkoj, Belgiji i Poljskoj). Među izvođačima Samoutisovih ostvarenja su Piter Šepard Skerved, kvartet Arditi, ansambli Klangforum Wien, Neue Vocalsolisten, Les Percussions de Strasbourg, Ensemble Modern i Londonski simfonijski orkestar, između ostalih.

Evis Samoutis je doktorirao kompoziciju na Univerzitetu Jork. Kao dobitnik punih stipendija, usavršavao se u IRCAM-u, Darmštatu, na akademiji Voix Nouvelles i u Tenglvud centru za muziku.

O delu

Secret Garden (Skrivena bašta) je kompozicija zasnovana na istoimenom crtežu olovkom mladog jermenskog umetnika Aršaka Sarkisijana (Arshak Sarkissian). Već duže vreme me intrigiraju Aršakovi crteži olovkom. Otkrio sam da je njegova umetnost bliska sa likovnim predstavama primitivizma, kao i sa mojim vlastitim interesovanjem za mitologiju, životinje, kao i muziku ranijih vekova. Moje strogo tradicionalno formalno školovanje, spojeno sa mojim savremenim estetskim nazorima, često korišćenim procesom spajanja realnosti i fikcije, kao i tradicionalnih tehnika i metoda sa jedinstvenim temama, uz konstantno ostavljanje dovoljno prostora za interpretaciju, predstavljaju neke od mojih umetničkih kvaliteta koje takođe prepoznajem u Aršakovim radovima.