Paul Pankert

Paul Pankert (1965, Epen, Belgija) je studirao violinu na konzervatorijima u Liježu, Dizeldorfu i Mastrihtu. Kao solo violinist holand­skog ansambla za savremenu muziku Ensemble’88, analizirao je i interpretirao na stotine kompozicija, uključujući brojne svetske premijere, te je bio u prilici da istraži isto toliko kompozicionih stilova. Profesor je violine i kamerne muzike na Muzičkoj akademiji Istočne Belgije. Od juna 2014. deluje kao umetnički direktor Ensemble’88. Godine 2018. osnovao je u Istočnoj Belgiji, zajedno sa drugim kompozitorima, Kl-Ex Ensemble.

Njegova prva kompozicija Spaltung (podela, deljenje) za dve violine i cembalo, zasnovana na simetričnoj četvrttonskoj konstrukciji oko tona A, osvojila je Nagradu za kompoziciju Kraljevske belgijske akademije, 2008. godine. Od tada je realizovao mnoga ostvarenja, između ostalih porudžbine ansambala i institucija kao što su Orgelpark Amsterdam, Festival Ars Musica u Briselu, Orchestre Sturm und Klang, Quatuor MP4, Flandrijski festival (B-Classic), Festival Istočne Belgije i Kuća kulture Flagey u Briselu. Dobitnik je titule Künstler Ostbelgiens in 2017. Diskografsko izdanje „connected“ iz 2020. godine predstavlja zaokruženje ovog stvaralačkog perioda.

O delu

Breaking news za violončelo i živu elektroniku odnosi se na poplavu vesti koja nas zasipa svaki dan, posebno u vreme pandemije; ove vesti često bivaju komentarisane ili povučene pre nego što i stignemo da razmislimo o njima…Kroz čitavo delo, automatizovan glas (npr. Google program za čitanje teksta) čita vesti koje pristignu na dan izvođenja. U tu svrhu biće odabrani portali sa vestima na različitim jezicima. Ovaj mehanički glas se meša sa zvukom violončela putem vokodera.