Sofija Džen Ojang

Sofija Džen Ojang (2001, SAD) zainteresovana je za prožimanja i sučeljavanja različitih vidova umetničkog izraza, spajajući u svojim delima muzičke, književne i filozofske koncepte. Sofija trenutno pohađa osnovne studije muzike i filozofije na Univerzitetu Kolumbija, kao i studije na Džulijard školi u klasi Endrjua Normana. Njeni mentori su takođe Dejvid Serkin Ludvig i Kler Čejs. Dobitnica je stipendije National Sawdust (Blueprint fellow) za 2021. godinu, pobednica takmičenja Gena Raps Piano Chamber Music Prize 2022. i dobitnica priznanja kao što su The American Prize (2022), BMI Student Composer Award (2021) i Society of Composers Inc. Njene kompozicije izvodili su JACK Quartet, violinistkinja Džulijet Kang, National Sawdust Ensemble, klarinetista Stanislav Černišejev, violončelista Džefri Zigler, pijanistkinja Kornelija Herman, perkusionistkinja Sae Hašimoto i flautistkinja Izabel Glajher. Predstojeći projekti uključuju porudžbinu za šesnaestoglasni hor za ansambl New York Virtuoso Singers i mini-operu za Columbia New Opera Workshop.

O delu

kolektiv koji se roji, stvarajući, osvetljavajući prepletena i sukcesivna zvučanja, koja nisu u prvi mah ni prijatna ni neprijatna, ponekad elegantna a ponekad gruba.

zvukovi izmaglice, koji se utapaju u svoje okruženje, zvukovi jasnoće, repetitivnog, mehaničkog titranja – kako sam samo bila očarana, ja, trogodišnje malo ljudsko biće, gledajući u cveće i drveće i travke i planine i obale jezera u gradu Daliju, u detinjstvu. posvećujući nebrojena popodneva posmatrajući pčele i njihovo zujanje u bašti pored jezera koje se graničilo sa našim selom, tražeći plave zelene narandžaste crvene viline konjice, pored polja čajevog drveta

pronalazeći bogomoljke kako love plen i cvrčke kako se kriju…

svi oni su zanimljivi sustanari na našoj planeti, koji su nam istovremeno fascinantni i odbojni –

insekti