Ivan Elezović

Ivan Elezović (1971, Srbija), doktor muzičkih umetnosti, Univerzitet Ilinois u Urbani-Šampanj, studirao je kompoziciju, teoriju muzike i elektronsku muziku na Univerzitetu Manitoba, MekGil Univerzitetu i Univerzitetu Ilinois u klasi Majkla Metjusa, Rendolfa Petersa, Zaka Setela, Alsides Lanze, Gaja Garneta, Erika Landa i Skota Vajata. Nakon što je dobio Preserovu nagradu 2001. godine, otišao je u IRCAM (Institut de Recherche et de Coordination Acoustikue/Musikue) gde je studirao sa Brajanom Fernihaom i Mark-Andreom Dalbavijem. Godinu dana kasnije, primljen je na Internationales Musikinstitut u Darmštatu, Nemačka, radeći sa Izabel Mundri, Tristanom Murailom, Robertom HP Placom i Valeriom Sanikandrom.

Njegovo kompozitorsko stvaralaštvo se kreće od akustičnih do elektroakustičnih dela, uključujući mešovite medije, i prepoznato je na brojnim takmičenjima i festivalima u Severnoj i Južnoj Americi, Australiji, Evropi i Aziji. Trenutno, dr Elezović je vanredni profesor i koordinator za kompoziciju i teoriju muzike na Univerzitetu Jackson State. Pored toga, vanredni je profesor u okviru programa Multimedijalni dizajn na Računarskom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu.

O delu

Interruptive Clatters eksploatiše i istovremeno objedinjuje različite muzičke slojeve nastale kao produkt inovativnih tehnika i različitih rešenja u načinu izvođenja violončela. Instrument ima izuzetne zvučne potencijale u kojima su izložene različite timbralne mogućnosti. Da bi se stvorilo raznoliko sonično okruženje, izvođač ponekad prati tri odvojene partiture u kojima je svaka deo kompletnog i povremeno izazovnog ishoda. Ovo delo je nastalo kao rezultat osvojene nagrade koju organizuje ministarstvo umetnosti države Misisipi a koja je fokusirana na podršku američkim umetnicima koji pokazuju visok nivo talenta i sposobnosti da kreiraju vrhunska dela u svom izabranom polju. U isto vreme, Interruptive Clatters je porudžbina prve violončelistkinje simfonijskog orkestra države Misisipi, dr Veronike Parrales.