Silard Mezei

Kompozitor, violista, kontrabasista, improvizator Silard Mezei (1974, Srbija), pripadnik mađarske etničke manjine, učio je violinu u Senti i Subotici, a kompoziciju je studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Zorana Erića.

Glavno područje Mezeijevog stvaralačkog interesovanja je veza između improvizacije i kompozicije, uključujući i elemente džeza i autentične narodne muzike. Takođe je aktivan kao autor muzike za više od šezdeset pozorišnih komada (uključujući i saradnju sa Jožefom Nađom). Dva puta je osvajao najvažniju pozorišnu nagradu u Srbiji, Sterijinu nagradu, kao i druga značajna priznanja za pozorišnu muziku (nagrada Joakim Vujić). Objavio je više od 60 albuma (CD, LP) na međunarodnim etiketama kao što su Leo Records, Not Two, Creative Sources, Aural Terrains, Red Toucan, Ayler Records, Slam Productions, No Business, FMR, AUT Records, Odradek Records. Svirao je sa svetski poznatim muzičarima/improvizatorima. Njegovo ime pojavljuje se u više od 500 registrovanih kompozicija za razne sastave. Njegovi tekstovi o muzici su objavljeni u nekoliko časopisa u bivšoj Jugoslaviji i u Mađarskoj.

Silard Mezei je do sada organizovao i vodio veliki broj kreativnih muzičkih radionica u oblasti improvizacije, u Srbiji i inostranstvu. Član je Udruženja kompozitora Srbije i Sokoja, a slobodni umetnik je od 2006. godine. Član je organizacije STIM od 2018. godine. Vođa je i član mnogih ansambala, u kojima sarađuje sa svetski priznatim umetnicima kao što su Evelin Gleni, Majkl Džefri Stivens, Nikola Guacaloka i mnogi drugi.

O delu

Uglavnom nikada ne komentarišem svoje kompozicije, jedino, ako baš treba, iz tehničkog ugla, nikako iz ugla ideje, namere, itd. Prosto ne verujem u to, da jedna kompozicija mora da bude objašnjena od strane kompozitora. Muzika je sama po sebi objašnjenje. Ako kritičar muzike ima šta da kaže o njoj, to je u redu, ali smatram da kompozitor ne bi trebalo da objašnjava svoje delo. Delo treba samo sebe da objašnjava.

Kompozicija Hep 32 S-O za obou i fagot solo i gudački orkestar nastala je 2021. godine.