Nataša Bogojević

Nataša Bogojević (1966), aktivna je kao kompozitorka, pijanistkinja i profesorka na katedri za kompoziciju američkog univerziteta DePaul.
Njena muzika poseduje veoma karakterističan stil koji nije jednostavno kategorisati: iako je verna tradiciji evropske klasične muzike, ona konstantno istražuje nove zvučne mogućnosti i različite izvore inspiracije za kreiranje drugačijih muzičkih izraza.

Studirala je kompoziciju u klasi Srđana Hofmana na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je po završetku studija radila kao asistent. Od 1995. godine, koncertnu, kompozitorsku i pedagošku karijeru nastavlja u Čikagu, SAD. U svojoj biografiji beleži izuzetne nagrade i priznanja u Srbiji, regionu, Evropi i svetu (Jeff Award, New Music Chicago, IRC UNESCO, Opera Contempo, Access Contemporary Music).

Komponuje dela uglavnom za kamerne ansamble, ali i simfonijski orkestar, vokalnu, filmsku i scensku muziku. Njenu muziku izvodili su renomirani solisti, ansambli i orkestri širom sveta, dok joj je biografija, između ostalih, objavljena u knjizi The World of Woman in Classical Music autorke dr En Grej (Dr. Anne Gray, Seven Locks Press).

O kompoziciji

Kompozicija Efemerno sirotište za kamerni ansambl i istoimeni film Lize Bersi, nastala je po porudžbini američke organizacije za novu muziku Access Contemporary Music (ACM). Sveke godine ACM predstavlja nova dela specijalno komponovana za unikatni festival Sound of Silent Film (Zvuk nemog filma). Kompozitori, izabrani na konkursu, imaju zadatak da „ozvuče” nove kratke filmove svih žanrova. Partitura sadrži „time code” i na taj način se sinhronizuje sa filmom tokom živog izvođenja.

Sinopsis filma Efemerno sirotište čini grupa pocepanih, otrcanih lutkica od papira koje maštaju o alternativnoj stvarnosti, krišom istražujući skrivene živote svojih strogih a tajnovitih vaspitača. Kroz raznorazne izmišljotine i budalaštine, deca – papirnate lutkice – dolaze do otkrića da njihovi negovatelji pokušavaju da ožive svoje fantazije iz detinjstva.

Animirani film Lize Bersi je napravljen od papirnatih lutkica isečenih iz novina iz 1920-ih, koje je rediteljka pronašla među antikvitetima na tavanu u kući njene bake. Film istražuje svet odraslih i njihove pokušaje da diktiraju šta će devojčice da uče, kao i talenat dece da otkriju zabranjeno znanje.

Muzika je sačinjena od lajtmotiva poznatih i nepoznatih melodijskih struktura. Svet muzičkih znakova se meša sa svetom čudnih protagonista i njihovih karaktera iz animiranog filma. U multimedijalnoj realnosti forme ovog dela, muzika i film imaju ravnopravne uloge.

Premijera Efemernog sirotišta u aprilu 2021. godine doživela je veliki uspeh publike i kritike na festivalu Zvuk nemog filma u Čikagu. Delo je ponovo predstavljeno na festivalu Thirsty Ears (Žedne uši) a zatim u magičnom ambijentu čuvenog Symphony Space u Njujorku, maja 2023. godine.