Ihar Komar

Ihar Komar (Belorusija) je predavač na Odseku za kompoziciju i Dekan Fakulteta za profesionalni razvoj i obuku osoblja Državne muzičke akademije Belorusije. Diplomirao je na Odseku za kompoziciju u klasi Istaknute umetnice Republike Belorusije Haline Harelove. Godine 2018, u okviru programa mobilnosti Erasmus+, studirao je na Muzičkoj akademiji „Jazeps Vitols” u Litvaniji, u klasi vanrednog profesora Janisa Petraškeviča. Trenutno pohađa postdiplomske studije na Odseku za muzičku teoriju Državne muzičke akademije Belorusije.

Ihar Komar je dobitnik stipendije iz Specijalnog fonda Predsednika Republike Belorusije za podršku mladim talentima. Dobitnik je specijalne nagrade „Visarion Jakovljevič Šebaljin” izdavačke kuće Le Chant du Monde. Njegove kompozicije su više puta izvođene na Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu.

O kompoziciji

Slika koju dočaravam kopmozicijom Lavender field after a thunderstorm… [Polje lavande posle oluje...] inspirisana je stvaralaštvom moje profesorke Haline Harelove. Pred nama iskrsava nenametljiv pejzaž. Čujemo zvukove poslednjih kapljica kiše dok se olujni oblaci udaljavaju, kao i odjeke pastirskih zvona.

Komponovao sam ovo delo pod utiskom koji je na mene ostavila lepota polja lavande. Zamislio sam kako ono izgleda nakon sveže prolećne oluje koja donosi životvornu vlagu i označava dolazak toplote i novog života. Istovremeno, u daljini se odvija svakodnevni život seljaka, na uobičajen način. Ljudi napasaju stoku i bave se svojim redovnim poslovima. Takav pejzaž mi je delovao romantično, a ujedno i krhko. To je jedan od onih trenutaka kada želiš da dišeš duboko i da apsorbuješ svaki trenutak ove idile.