Sonja Mutić

Sonja Mutić diplomirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i završila je postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. Trenutno je na doktorskim studijama kompozicije na Univerzitetu Harvard pod mentorstvom Haje Čarnovin i Hansa Tučkua. Usavršavala se na brojnim kursevima u zemlji i inostranstvu kod renomiranih kompozitora kao što su Volfgang Rim, Beat Furer, Mark Andre, Rebeka Saunders, Eno Pope i drugi. Njena dela izvođena su na festivalima Impuls, Festival u Lucernu, Gaude­a­mus Muziekweek, Međunarodni Rostrum kompozitora, Festival Ensem­ble(s), MusicOlomouc, mise-en, Summer of Sounds, Echofluxx, Culturescapes itd. Sarađivala je sa ansamblima Klangforum Wien, Nadar, United Instruments of Lucilin, Elision, Cairn, Schallfeld, National Sawdust, Ens­emble for New Music Tallin, Constellation Chor, Studio 6 i drugima.

Osvojila je veći broj nagrada, priznanja i rezidencija: DAAD artists-in-Berlin (2023), nagradu Adelbert W. Sprague Univerziteta Harvard (2021, 2020), Hildegard Competition (2020), Impuls (2019), Styria-Artist-in-Residence (2018), Judith Lang Zaimont (2017), Festivalul Internaţional Sigismund Toduţă (2017), Weimar Competition (2016), Künstlerhaus Boswil artist-in-residence (2014-15), YCM (2014), pre–art (2013), Josip Slavenski (2011).

O kompoziciji

brightness [blještavilo], za ozvučeni gudački trio i elektroniku (2022)

Gledanje u blješteće svetlo zaslepljuje, isto kao što visoke frekvencije zaglušuju; nakon boravka u ekstremnim visinama, prosvetljeni um ostaje u pojačanoj tišini, reflektujući prethodno iskustvo punoće (intenziteta?).

Glavna inspiracija i sastavni deo komada je terenski snimak noćnih ptica i žaba, koji sam napravila na južnoj obali Kostarike u leto 2022. godine [u bezvremenom prostoru ispunjenim svetlinom].
Komad je porudžbina ansambla United Instruments of Lucilin uz podršku muzičke fondacije Ernst von Siemens (2022).

Premijerno beogradsko izvođenje komada brightness posvećeno je mom ocu Vladimiru, koji nas je napustio avgusta 2023. godine.