Damjan Jovičin

Damjan Jovičin (1995) srpski je kompozitor savremene muzike. Osnovne i master studije kompozicije završio je u klasi Zorana Erića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Jedan semestar proveo je na Akademiji „Franc List” u Budimpešti, u sklopu ERASMUS programa. Trenutno je doktorand i asistent na Katedri za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Aktivni je učesnik mnogih nacionalnih i međunarodnih festivala, gde je imao premijerna izvođenja svojih kompozicija. Među njima su: Darmstädter Ferienkurse (Nemačka), ISA Festival (Austrija), Time of Music (Finska), Soundmine (Belgija), Walden Creative Musicians Retreat (SAD), BEMUS (Srbija), Međunarodna tribina kompozitora (Srbija), KoMA (Srbija), Festum (Srbija), CEME Festival (Izrael)…
Dobitnik je porudžbine 49. BEMUS-a, za koji je komponovao orkestarsku kompoziciju Matematički san, koju je premijerno izveo Simfonijski orkestar RTS u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Za kamernu operu Ulica milosrđa dobio je Nagradu grada Beograda.

Pored koncertne muzike, komponovao je muziku za višemedijske umetničke forme i nastupao je kao pijanista i dirigent.

O kompoziciji

Quinθ je delo koje kroz izolaciju metra i deonica pruža različite uvide u pojam sinhronog i asihronog. Ako je kamerna muzika oko sinergije, izvođači svojim poimanjem sinhroniciteta disanja pora na jagodicama prstiju mogu pridodati na raspon tehnike u interpretaciji, što se takođe prenosi i na muzičke parametre.