Hed Bahak

Hed Bahak (1994) je izraelski kompozitor koji trenutno živi u Lajpcigu (Nemačka). Njegove kompozicije izvodili su Ensemble Recherche, Mivos Quartet, Quatuor Diotima, Klangforum Wien, Divertimento Ensemble, Ensemble Multilatérale, Les Métaboles and Meitar Ensemble i drugi. Učestvovao je na više majstorskih kurseva i radionica, gde je sarađivao sa umetnicima kao što su Tristan Muraj, Frančesko Filidei, Mauro Lanca, Klara Janota, Pjerluiđi Bilone, Lučija Ronketi i Oskar Bjanki. Izabran je da učestvuje na kompozitorskoj radionici Frančeska Filideija na Međunarodnom festivalu „Remus Georgescu” u Temišvaru (Rumunija). Takođe je izabran za „Nodus” rezidenciju 2022. godine u Les-Koves-de-Vinroma (Španija) i za učešće na Akademie Kontemporär u Hamburgu, 2023. godine, sa ansamblom Ascolta i Malikom Kišino.

Hed Bahak je dobnik nekoliko nagrada i stipendija, uključujući stipendije institucija Deutscher Musikrat, America-Israel Cultural Foundation – AICF (Sharett Scholarship), Prvu nagradu na takmičenju Lige izraelskih kompozitora “Klon” competition, Druge nagrade na takmičenju „Szymanowski”, takmičenju Izraelskog konzervatorijuma i „New Vienna Symphony”, stipendije za izuzetnost tokom čitavog školovanja na Univeritetu Tel Aviva, a bio je i finalista takmičenja „Aviv” u organizaciji AICF.

Osnovne studije kompozicije završio je u klasi Rubena Serusija na Muzičkoj školi „Buchmann-Mehta” Univerziteta u Tel Avivu, gde je diplomirao sa najvišim ocenama. Trenutno pohađa Master studije kompozicije na Muzičkom univerzitetu u Lajpcigu, pod mentorstvom Fabijena Levija.

O kompoziciji

Gravitating in Space [Gravitiranje u svemiru] istražuje neku vrstu zamišljene prirode, gde se zvuk neprestano i postupno razvija u prostoru, pokretu, gustini i boji. Naslov se odnosi na zamišljenu silu gravitacije koja deluje na zvukove dok se pomeraju i razvijaju u zamišljenom muzičkom prostoru, a u isto vreme asocira na kretanje u svemiru.