David Mastikosa

David Mastikosa (1992) je bosanskohercegovački kompozitor mlađe generacije. Osnovne i master studije kompozicije završio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi Tatjane Milošević Mijanović. Na istoj akademiji 2020. godine dobija zvanje višeg asistenta na Katedri za muzičku teoriju i pedagogiju.

Nakon debija na međunarodnoj muzičkoj sceni, David Mastikosa dobija porudžbine istaknutih ansambala kao što su Metamorfozis, Zagrebački solisti, Stockholm Saxophone Quartet, Kalamos kvintet i drugi. Takođe, njegova muzika se pojavljuje i na međunarodnim festivalima među kojima su Muzički bijenale Zagreb, Festivalis Druskomanija, Dani Vlade S. Miloševića, AlbaNova, Vareš Classic Festival itd.

David Mastikosa je trenutno u fazi pisanja doktorskog umetničkog projekta u klasi Aleksandre Vrebalov na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Višegodišnji je stipendista Fonda „Dr Milan Jelić”. Alumnista je francuske škole za talente Académie musicale de Villecroze. Ekskluzivni izdavač njegove muzike je holandska kuća Donemus.

Živi, radi i stvara u Banja Luci.

O kompoziciji

Čitajući „Srpske narodne poslovice i druge različne kao one u običaj uzete riječi” Vuka Stefanovića Karadžića došao sam na ideju da pojedine poslovice ozvučim i tako im obučem novo ruho. Prilikom odabira poslovica prednost sam dao onima čiji odjek i danas čujemo u govoru našeg naroda u BiH, a pritom vodeći računa o narativu koji one zajedno grade. Rekao bih da mudrost i dublje značenje koje poslovice nose sa sobom danas sve manje zapažamo i čujemo, a one su ogledalo, ponekad duhovitog i veselog, karaktera našeg naroda. Stoga, Poslovice za sopran, violinu i violončelo, uključujući elemente zvučnog teatra, kriju šaljivu ali istinitu priču koja se čita između redova.