Beri (Jak Ban) Van

Beri (Jak Ban) Van (1983) je kompozitor, zvučni umetnik i gitarista koji živi u Češkoj Republici. Muzika Berija Vana izvođena je u SAD, Meksiku, Brazilu, Ekvadoru, Rusiji, Švedskoj, Belorusiji, Italiji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Poljskoj, Špa­niji, Austriji, Nemačkoj, Belgiji, Japanu, Taj­vanu i Hong Kongu. Bio je laureat i učesnik više međunarodnih festivala i takmičenja kao što su FORO 2012. i 2013. u Meksiko Sitiju, finalista Međunarodne nedelje elektroakustičke muzike (SIME), 2015. u Lilu (Francuska) i Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju elektroakustičke muzike Musica Nova, 2018. godine.

Trenutno završava doktorske studije u klasi Danijela Hanzlika na Univerzitetu „Jan Evangelista Purkyně” u češkom gradu Usti nad Labem, gde je angažovan i kao predavač.

O kompoziciji

Avici Naraka za trubu i elektroniku

U budizmu, „Avīci” ili „Avici” (sanskrit i pali: „bez talasa”, japanski: „Mugen jigoku” ili „Abi jigoku”; burmanski: je najdublji nivo „pakla” („Naraka”), sa najgorim patnjama, u kome se ponovo rađaju mrtvi koji su počinili najteža nedela.

Kaže se da je to kocka dimenzija 20.000 „jojana” (između 240.000 i 300.000 kilometara) s jedne na drugu stranu, zakopana duboko ispod božanske (nevidljive) zemlje. „Avīci” se često prevodi izrazima „bes­konačni” ili „neprekidni”, što se odnosi na patnje bez trenutaka predaha, mada se veruje da on ipak nije konačan.