Miloš Raičković

Miloš Raičković, kompozitor i dirigent, rođen je 1956. godine u Beogradu. Živeo je i radio u Beogradu, Parizu, Los Anđelesu, Honoluluu, Hirošimi i Njujorku, a danas vreme provodi najviše u Njujorku i Beogradu. U Beogradu je osnovao Ansambl za drugu novu muziku (1977), a takođe je bio i jedan od osnivača orkestra Mladi beogradski filharmoničari, kasnije poznatog kao Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“. Raičkovićeva muzika izvodi se u Evropi, SAD i Japanu.

Miloš Raičković je studirao kompoziciju sa Vasilijem Mokranjcem, Olivijeom Mesijanom i Davidom Del Tredićijem, a dirigovanje sa Borislavom Pašćanom, Pjerom Dervoom i Herbertom Blomštatom. Diplomirao je dirigovanje u Beogradu, a magistrirao kompoziciju na Univerzitetu države Havaji (SAD). Raičković je doktorirao na Univerzitetu grada Njujorka, a predavao je na više univerziteta u SAD i Japanu.

Raičkovićeva muzika objavljena je na diskovima: New Classicism (Mode Records), na kome Radičković diriguje Moskovskim simfonijskim orkestrom; B-A-G-D-A-D i Far Away (Albany Records). Kritičar Mark Svet karakteriše Raičkovićevu muziku kao „jedinstveni postmoderni odgovor kako na minimalizam, tako i na multikulturalizam“.

O kompoziciji

Kolo Vidovdansko (2019) je kratka kompozicija za orkestar, napisana u duhu srpske narodne muzike, u kojoj se jedna muzička fraza (napisana u skali od šest tonova) ponavlja i fragmentuje naizmenično u svojoj durskoj (glasnoj) i molskoj (tihoj) verziji. Vidovdan, praznik Sv. Vida (iscelitelja očnih bolesti), ne samo datum Kosovske bitke 1389. godine, već i novijih istorijskih događaja, ovde je simbolično predstavljen kroz kontrast i prožimanje između jedne jasne i glasne, raskošne verzije, i druge, prigušene i mračne verzije jedne te iste melodije.