Milan Mihajlović

Milan Mihajlović (1945) penzionisan je 2010. godine kao redovni profesor kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača Međunarodne tribine kompozitora (1992), čiji je direktor bio do 2002. godine. Bio je predsednik Udruženja kompozitora Srbije (1987-2002), sekretar, a zatim i šef Katedre za teoriju muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i, od 2002. do 2009. godine, dekan istog fakulteta.

Nosilac je velikog broja priznanja za stvaralaštvo: nagrade „Stevan Hristić“ (1970), nagrade Beogradskih muzičkih svečanosti (1972), Oktobarske nagrade grada Beograda (1984), prvih nagrada na Međunarodnoj tribini kompozitora (1992. i 1996. godine), nagrade „Stevan Mokranjac“ (1994) i Nagrade grada Beograda (2003). Mihajlovićeva dela su izvođena u zemlji i inostranstvu, u dvoranama kao što su Tonhale u Cirihu, mala sala Karnegi Hola u Njujorku, sala Berlinske filharmonije, Stenvej Hol u Londonu, sala Konzervatorijuma u Sidneju, Opera u Dižonu i druge.

Godine 2014. godine je bio gostujući kompozitor na Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Kemptenu (Nemačka), gde je izvedeno pet njegovih kompozicija. Sledeće godine u Nemačkoj je premijerno izveden Revolt, a 2016. je bio gostujući kompozitor festivala u Dižonu (Francuska) gde je izvedeno pet njegovih kompozicija. Godine 2017, kompozicija Melancholy je izvedena na značajnom festivalu u Finskoj, a bio je i gost Muzičke akademije u Puli, gde je prikazan i komentarisan video snimak njegovog autorskog koncerta sa Beogradskom filharmonijom. Aprila 2020. godine trebalo je da boravi u Nemačkoj kao rezidentni kompozitor, ali je zbog pandemije to gostovanje odloženo.

Njegove kompozicije se štampaju u Nemačkoj, gde je snimljen i autorski CD sa Brandenburškim državnim orkestrom i dirigentom Hauardom Grifitsom. Tom prilikom je održan i autorski koncert u Frankfurtu na Odri.

O kompoziciji

Kompozicija Pohvala samoći (In Praise of Solitude) nastala je 2018. godine i kasnije je posvećena žrtvama pandemije. Pisana je u obliku varijacija na motive moje kamerne kompozicije Melanholija – porudžbine festivala u Kemtenu (Nemačka). Snimljena je za Radio Beograd ovog proleća u izvanrednoj interpretaciji Ivane Dakić (engleski rog), dirigentkinje Olivere Sekulić-Barac i Simfonijskog orkestra RTS. Ovo je prvo javno izvođenje kompozicije.