Adelija Faizulina

Adelija Faizulina, rođena 1988. godine u Uzbekistanu, je tatarska kompozitorka, vokalna solistkinja, multiinstrumentalistkinja i izvođačica na instrumentu kurej (orijentalna flauta). U svom kompozitorskom radu istražuje neobične boje ljudskih glasova i oslikava delikatne i živopisne atmosfere, pronalazeći inspiraciju u tatarskoj narodnoj muzici i poeziji. Njene kompozicije dobile su pohvale u časopisu The Washington Post, gde su okarakterisane kao „bogate i raznovrsne, obuhvatajući sećanje i imaginaciju“. Skorašnje porudžbine uključuju kompozicije za violinistkinju Dženifer Kou, Tesla Quartet i violinistu Džonija Gandelsmana. Njene komozicije su takođe izvodili Minnesota Orchestra, Seattle Symphony i Kronos Quartet.

Adelija Faizulina je završila osnovne studije solo pevanja u Kazanju i studije kompozicije na Ruskoj muzičkoj akademiji Gnjesinih u Moskvi. Masterirala je komponovanje na Univerzitetu Teksasa u Ostinu, a trenutno je na doktorskim studijama kompozicije (muzika i multimedija) na Univerzitetu Braun u Providensu, Roud Ajlend (SAD). Adelija je slabovida osoba. Uživa u šetnjama i boravku u prirodi.

O kompoziciji

Bolgar je grad u Tatarstanu, osnovan u osmom veku nove ere, a nalazi se na listi Svetske baštine UNESKO-a. Posetila sam ga pre nekoliko godina, u leto, povodom venčanja svoje sestre, koje je održano u lepoj beloj džamiji, nedalko od arheološkog muzeja. To je prelep grad, okružen šumom i poljima. Lepota Bolgara proističe iz spoja arhitekture sa prirodom, pri čemu su građevine razdvojene drvećem i baštama.
U ovoj kompoziciji, opisujem taj odnos sa prirodom koristeći prirodne osobenosti instrumenata. Harmonske sklopove zasnivam na alikvotnom nizu. Na gudačkim instrumentima koristim alikvote i otvorene žice. Na drvenim duvačkim instrumentima upotrebljavam zvuk koji stvara protok vazduha i od toga formiram ’ritual’, odnosno modele koji se ponavljaju sa blagim varijacijama. U klimaksu kompozicije, muzika se skokovito kreće nazad u prošlost, u sadašnjost, ponovo u prošlost i, napokon, u budućnost.