Saša Mirković

Saša Mirković (1980, Srbija), violista, aktivan je kao solista i kao kamerni muzičar, sa posebnim afinitetom za savremenu umetničku muziku. Kao solista, nastupao je sa Slovačkim kamernim orkestrom Bogdan Varhal, Ansamblom Arte, Beogradskim kamernim orkestrom Ljubica Marić, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Kamernim orkestrom Šlezinger, Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije Stanislav Binički, Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Univerziteta umetnosti u Kragujevcu i Ansamblom Metamorfozis čiji je osnivač i umetnički direktor. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u Školi za muzike talente u Ćupriji, nakon čega završava osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na završnoj godini doktorskih studija. Tokom školovanja profesori su mu bili ugledni pedagozi – Petar Ivanović, Panta Veličković, Đerđ Zazrović, Tomislav Milošević i Dejan Mlađenović. Angažovan je kao profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Saša Mirković je dobitnik velikog broja prvih i specijalnih nagrada, među kojima se ističe Prva nagrada na takmičenju Talenti za 21. vek u Slovačkoj, koja mu je dala priliku da nastupa kao solista sa slovačkim kamernim orkestrom pod upravom violiniste Bogdana Varhala. Dobitnik je i više specijalnih priznanja za izvođenje savremene muzike.

Tokom svoje koncertne karijere, kao solista, član ansambala i orkestara nastupao je u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Islandu, SAD, Kanadi, Austriji, Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu, Švedskoj, Finskoj, Holandiji, Rusiji, Norveškoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, i u dvoranama kao što su Karnegihol, Ejvori Fišer Hol, Opera u Sidneju, sala Čikaške filharmonije, Volt Dizni Hol, Soni centar, Palata muzike u Barseloni, sala Berlinske filharmonije i mnogim drugim.

Njegovo dosadašnje profesionalno angažovanje uključuje poziciju lidera sekcije viola u Ansamblu za novu muziku, Ansamblu ARTE, Beogradskom gudačkom orkestru Dušan Skovran, Beogradskom kamernom orkestru Ljubica Marić, Kamernom orkestru Šlezinger, kao i saradnju sa Orkestrom Žebeljan i Beogradskom filharmonijom. Takođe je nastupao u okviru kvarteta Kontradance i Kon-trast. Saša je član i solo violista regionalnog No Borders Orchestra.

Članovi ansambla:
Saša Mirković umetnički vođa
Violine: Aleksandra Milanović, Ivana Matejić, Jelena Matović, Milica Žugić, Milana Bjelibaba, Šerin Mansouri, Natalija Stošić, Katarina Miletić, Luna Kostadinović i Jelena Rajić
Viole: Saša Mirković, Ivana Uzelac, Aleksandra Stanić i Tijana Šilinger
Čela: Đorđe Milošević, Julijana Marković, Tatjana Jovanović Mirković i Pavle Savić
Bas: Uroš Jovanović