Miloš  Raičković

Miloš Raičković (1956, Srbija/SAD), kompozitor i dirigent, rođen u Beogradu, živeo je u Beogradu, Parizu, Los Anđelesu, Honolulu, Hirošimi i Njujorku, gde sada boravi. U Beogradu je bio jedan od osnivača Ansambla za drugu novu muziku (1977), i orkestra Mladi beogradski filharmoničari (1977), kasnije poznatog kao Filharmonija mladih Borislav Pašćan. Raič­kovićeva muzika izvodi se u Evropi, SAD i Japanu.

Miloš Raičković je studirao kompoziciju sa Vasilijom Mokranjcem, Olivijeom Mesijanom i Davidom Del Tredićijem, a dirigovanje sa Borislavom Pašćanom, Pjerom Dervoom i Herbertom Blomštatom. Diplomirao je u Beogradu, magistrirao na University of Hawaii, a doktorirao na City University of New York. Predavao je na više univerziteta u SAD i Japanu. Raičkovićeva muzika snimljena je na diskovima New Classicism (Mode Records), B-A-G-D-A-D, i Far Away (Albany Records). Kritičar Los Anđeles Tajmsa, Mark Sved, karakteriše Raičkovićevu muziku kao “jedinstveni postmoderni odgovor kako na minimalizam, tako i na multikulturalizam”.

Nađino kolo (2014), za klavir ili klavir igračku, napisano je u znak sećanja na moju prijateljicu Nađu Tešić, preminulu u Njujorku 2014. Nađa je bila jedinstvena osoba, pisac, glumica, borac za socijalnu pravdu i antiratni aktivista. Između ostalog, objavila je i romane Native Land, Shadow Partisan, Far from VietnamiTo Die in Chicago (ovaj poslednji, Umreti u Čikagu, preveden je na srpski).

Prelude & Fugue za klavijaturu (1987), napisani su za klavir ili čembalo. Margaret Leng Tan je snimila kompoziciju svirajući simultano dva klavira igračke (Milos Raickovich: New Classiscism, Mode Records).