Milana Stojadinovic Milic

Milana Stojadinović Milić (1962, Srbija) kompozitor, magistar umetnosti, vanredni profesor na Katedri za muzičku teoriju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Autor je orkestarskih i kamernih kompozicija za različite instrumentalne i vokalne sastave, solističke i horske muzike. Dela su joj premijerno i višestruko reprizno izvođena u zemlji i inostranstvu, zabeležena su na kompakt diskovima, između ostalog, posebno u okviru međunarodnog projekta Savremena simfonijska muzika Balkana. Sarađivala je sa mnogim eminentnim izvođačima, kamernim i orkestarskim ansamblima, domaćim i inostranim. Dobitnik je niza priznanja, autor nekolicine javno prezentovanih i objavljenih stručno-teorijskih radova. Njena  biografska jedinica uvrštena je u sedam izdanja leksikona Who is who in Classical Music britanske izdavačke kuće Europa publications.

Čudotvorna kolajna za dve barokne violine, baroknu violu, violu da gamba i čembalo
Čudotvorna kolajna tvori čuda.
Nosi se oko vrata, blizu srca i duše.
Čine je osam poludragih kamenova koji imaju blagotvorno dejstvo. Samo treba verovati…
AVENTURIN – prosperitet, intenzivno zelen
AHAT – blagostanje i harmonija, raznobojan
TURMALIN – pozitivne vibracije, svetlucavo crn
TOPAZ – „tešitelj“, bistro svetloplav
KARNEOL – životna energija, narandžastocrven
AMETIST – umirujući, duhovni, kristalno raznobojan
TIRKIZ – sreća, fluorescentan
SELENIT – anđeoska energija, dijamantski svetloplavičast
Slučajno, i broj stavova ove kompozicije je osam. Po verovanju nekih naroda ovaj broj donosi sreću.
Dodirne tačke sa baroknim muzičkim prostorom takođe su slučajne…
Nije slučajna zahvalnost članovima ansambla Beogradski barok, na čiji podsticaj je kompozicija i nastala. Njihova umetnost izvođenja me je zadivila i nadahnula, pa je …kolajna njima i posvećena …posebno violinistkinji Katarini Popović, koja je verovala…
Inače, daleko poreklo reči kolajna je italijansko, a znači „medalja, ogrlica, đerdan; pločica sa simboličnim znakom obešena o pantljiku, kojom se neko veoma zaslužan odlikuje…”