Zoran Erić

Zoran Erić (1952, Srbija) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se kraće vreme na Orfovom institutu u Salc­burgu i na majstorskom kursu V. Lutoslavskog u Grožnjanu. Dela su mu izvođena u gotovo svim zemljama Evrope, u SAD, Kini i Australiji, a izvodili su ih ugledni domaći i inostrani ansambli. Redovni je profesor pri Katedri za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a međunarodne majstorske kurseve i seminare držao je na Guildhall School for Music and Drama u Londonu i Iressia u Atini. Od 1992. do 1998 g. bio je prodekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a od 2000. do 2004 g. prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i predsednik Upravnog odbora organizacije za zaštitu autorskih prava SOKOJ. Šef Katedre za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti bio je u periodu 2007–2015 godine. Od 2015 – 2018. godine je rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.
U Erićevom stvaralaštvu posebno mesto zauzima i muzika za pozorište i film. Sarađivao je sa našim najistaknutijim pozorišnom stvaraocima kao što su Sonja Vukićević, Gorčin Stojanović, Nikita Milivojević, Vida Ognjenović, Nebojša Bradić, Ivana Vujić, Milan Karadžić, Haris Pašović, Dejan Mijač, Boro Drašković, Egon Savin i drugi.
Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja među kojima su najznačajnije Oktobarska nagrada grada Beograda, YUSTAT Grand Prix za pozorišnu muziku, dve Zlatne mimoze za filmsku muziku, dve Sterijine nagrade za pozorišnu muziku, Velika zlatna medalja Univerziteta umetnosti u Beogradu. Trostruki je dobitnik najvećeg priznanja u oblasti muzičkog stvaralaštva u Srbiji – Mokranjčeve nagrade.

Posveta prirodi za flautu
PLINIJE STARIJI, (Gaius Plinius Secundus, 23-79.g.)
Istorija prirode (Historiae Naturalis), 37. knjiga, pasus 205
Pozdrav, Prirodo,
majko sveg stvaranja,
ukaži mi svoju naklonost u tome da sam te ja, jedini od svih građana Rima,
slavio u svim tvojim vidovima.
Salve, parens rerum omnium Natura,
teque nobis Quiritium solis celebratam esse numeris omnibus tuis fave.

Prevod s latinskog jezika Džon F. Hili (John F. Healy)
Prevod s engleskog jezika Nevena Mrđenović
Izdavač Dosije studio; urednik izdanja Dušan Mrđenović

Kompozicija sadrži šest odseka koji su obeleženi brojevima 1–6.
Izvođač odlučuje kojim će redom svirati odseke, iako je preporučen redosled kako je napisano u partituri.
Svaki odsek svira se samo jednom (obavezno u celini) i ne može biti ponovlјen.