Ana Sokolović

Ana Sokolović (Srbija, Kanada) započela je studije kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (prof. Dušan Radić), završila ih na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (prof. Zoran Erić) a magistrirala na Univerzitetu u Montrealu (prof. José Evangelista) gde danas predaje kompoziciju.
Njen opus kamerne, operske i orkestarske muzike koji fascinira bogatstvom različitih formi izražavanja, često je inspirisan raskošnim asimetričnim ritmovima balkanskog folklora. Zahvaljujući inovativnosti i svežini svojih kompozicija obeležila je savremeni muzički pejzaž Kvebeka i Kanade ali isto tako i međunarodni prostor. Njena vokalna dela osvojila su brojnu publiku poput opere Svadba koja je „otkrila univerzalnu fonetiku ljudskog srca i evocirala u minijaturi Posvećenje proleća“ (Mond). Svadba je predstavljena u 50 gradova (Toronto, Beograd, Filadelfija, Eks an Provans, San Francisko, Nant, Luksemburg, Perm, Ljubljana, Montpelje, Montreal, Milvoki, Baltimor, Hanover …). Njena prva opera The Midnight Court izvedena je u operi Kovent Garden a u sezoni 2019/20 premijerno će biti prikazana opera koju je poručila prestižna Canadian Opera Company.
Njenu orkestarsku muziku izvodili su simfonijski orkestri Montreala, Otave, Vankuvera, Vindzora, Beogradska filharmonija, Mediteranski orkestar mladih kao i više univerzitetskih orkestara.
Kamerna dela Ane Sokolović nastala su kao porudžbina velikog broja ansambala: Aventa Ensemble, Vancouver New Music, Quatuor Molinari, Quatuor Bozzini, New Orford String Quartet, Goldmund (Berlin), Anima (Berlin), Trio Fibonacci, Trio Gryphon, Musica Intima, Thin Edge New Music Collective, Quintette Pentaedre.
Izvođena je na mnogim festivalima među kojima su Aix-en- Provence, Présence (Pariz), Nordic Music Days (Rejkjavik), Biennale (Venecija), Biennale (Zagreb), Holland Festival (Amsterdam), ADEvantgarde Festival (Minhen), Cervantino (Meksiko), Diaghliev (Perm), ISCM Music Days (Vankuver).
Između 1995 i 1998. godine Ana Sokolović je tri puta bila laureat konkursa za mlade kompozitore Fondacije SOCAN. Godine 1999. dobija prvu nagradu na konkursu Kanadskog radija za mlade kompozitore u kategoriji kamerne muzike ali i Grand Prix u svim kategorijama. Godine 2005. je laureat nagrade Joseph-S.-Strauffer koju dodeljuje umetnički savet Kanade. U decembru 2009. dobija nagradu Nacionalnog centra umetnosti iz Otave koja podrazumeva 5 godina rezidencijalnog kompozitora i profesora kao i jednu porudžbinu. U sezoni 2011/12 njena muzika je slavljena u čitavoj zemlji na preko 200 događaja. Opera Svadba imala je 6 nominacija i bila je laureat u kategoriji Outstanding New Musical/Opera. Nagradu Serge-Garant Fondacije Émile-Nelligan dobila je 2015. godine, a nagrada Juno uručena joj je 2019. godine u kategoriji Kompozicija godine u domenu klasične muzike, za delo Golden Slumbers Kiss Your Eyes.
Dela Ane Sokolović objavljena su na 12 diskografskih izdanja.

Tri etide za klavir (1995)
U svakoj od etida za klavir izdvojila sam samo jedan muzički parametar:
Etida I – ritam: ritmički model u 4/4 taktu ponavlja se devet puta.
Etida II – harmonija: upotreba akorda od pet tonova u različitim registrima i obrtajima.
Etida III – melodija: ponavljanje jedne melodije u različitim brzinama koje su određene procesom vremenskog proširivanja i sažimanja.