Ihar Komar

Ihar Komar (Belorusija) je trenutno na master studijama na Beloruskoj državnoj muzićkoj akademiji. Diplomirao je na odseku za kompoziciju u klasi Istaknute umetnice Republike Belorusije, prof. Galine Gorelove. Godine 2018, u okviru evropskog programa za mobilnost studenata Erasmus+ studirao je na Muzičkoj akademiji Jazeps Vitols u Rigi, Letonija, u klasi vanrednog profesora Janisa Petraškeviča.

Dobitnik je četiri stipendije Specijalnog fonda predsednika Republike Belorusije za najbolje učenike i studente. Takođe je nosilac stipendije Specijalnog fonda predsednika Republike Belorusije za podršku talentovanoj omladini. Osvojio je specijalnu nagradu izdavačke kuće Chant du Mond, koja nosi ime Visariona Šebaljina. Osvojio je drugu nagradu u kategoriji za klavirski trio, kvartet ili kvintet na VII takmičenju mladih kompozitora u znak sećanja na Alfreda Šnitkea i Svjatoslava Rihtera, organizovanom kao deo XIV Međunarodnog zimskog festivala umetnosti u Sočiju, Rusija. Njegova dela izvođena su na festivalima Kompozitorovo čitanje (Rusija), 28. Međunarodna tribina kompozitora u Beogradu i Lenten koncerti 2020 – Oživljavanje kulturnih tradicija (Belorusija).

O delu

Home (Dom) je kompozicija posvećena mojoj domovini, koja je iskusila mnoge tragične događaje. Reč “oἶκοζ” znači “dom” na starogrčkom. Ova reč je takođe postala osnova za koncept ekologije. U ovom delu postavljam važno pitanje vezano za nuklearnu energiju. Moja domovina se i dalje bori sa negativnim posledicama tragedije u nuklearnoj elektrani u Černobilju. Meni se ukazuje šumski pejzaž koji bi bio svež i čist, kada ne bi bio zatrovan nezaustavljivom, a nevidljivom energijom.