Ana Kazimić

Ana Kazimić (1985) diplomirala je kompoziciju sa muzikom za balet Ljubav – moć novih buđenja, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorske akademske studije kompozicije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Zorana Erića, sa plesnom fantazijom Muerto de amor za vokalnoinstrumentalni ansambl, elektroniku i igrače. Zaposlena je kao asistent za užu umetničku oblast kompozicija i dirigovanje na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Pobednik je konkursa za mlade kompozitore u okviru projekta Triorka, pokrenutog od strane Norfolk County Council’s Music Service, Engleska. Na Internacionalnom konkursu za kompoziciju povodom proslave 1700 godina Milanskog edikta njena kompozicija proglašena je najboljom. Jedan je od pet izabranih kompozitora u svetskoj selekciji za Aurora Fine Arts Festival u Stokholmu. Anino delo komisija ISCM je izabrala za izvođenje na festivalu Svetski dani nove muzike 2020. na Novom Zelandu.

Usavršavala se kod eminentnih kompozitora među kojima su Kšištof Penderecki, Sven-David Sandstrem, Johanes Šelhorn, Mihaela Vosganian, Pol Pinjon.

Volontirala je u beogradskom Narodnom pozorištu (komponovanje, koreografije, ples). Među plesnim nagradama izdvaja sе prvo mesto na svetskom šampionatu, 2013. godine.

O delu

Delo za solo harmoniku, Etilirilid, nastalo je po porudžbini Nikole Pekovića za njegov doktorski umetnički projekat, koji brani na Univerzitetu u Evori, u Portugaliji. Naslov dela upućuje na spoj: etida+lirika+lid (nem. Lied). U okviru ove kompozicije istražuju se i akustičke specifičnosti harmonike, uključujući prvenstveno neke mogućnosti koje nudi stereo postavka instrumenta. Koristi se i karakteristika građe instrumenta koja utiče na nastup tonova – različito vreme potrebno za pokretanje pojedinih jezičaka na treperenje.