Ana Kazimić

Ana Kazimić (1985, Srbija) diplomirala je kompoziciju sa muzikom za balet Ljubav – moć novih buđenja, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorske akademske studije kompozicije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Zorana Erića, sa plesnom fantazijom Muerto de amor za vokalno-instrumentalni ansambl, elektroniku i igrače. Zaposlena je kao docent za užu umetničku oblast – Kompozicija i dirigovanje na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Pobednik je konkursa za mlade kompozitore u okviru projekta Triorka, pokrenutog od strane Norfolk County Council’s Music Service, Engleska. Na Internacionalnom konkursu za kompoziciju povodom proslave 1700 godina Milanskog edikta njena kompozicija ocenjena je kao najbolja. Jedna je od pet izabranih kompozitora u svetskoj selekciji za Aurora Fine Arts Festival u Stokholmu. Komisija ISCM je izabrala kompoziciju Ane Kazimić za izvođenje na festivalu Svetski dani nove muzike 2020. na Novom Zelandu.

Usavršavala se kod eminentnih kompozitora među kojima su Kšištof Penderecki, Sven-David Sandstrem, Johanes Šelhorn, Mihaela Vosganian, Pol Pinjon.

O delu

Sol Invictus Nepobedivo Sunce koje može svakom čoveku da bude zvezda vodilja, unutrašnja snaga i vizionarska misija. U jednom segmentu partiture, deonice gudačkog orkestra vizuelno formiraju monogram od slova „Hi“ i „Ro“. Oba simbola su višeznačna, a spajaju se u ličnosti rimskog cara Konstantina Velikog, rođenog u gradu Naissus (danas Niš). Kompozicija je pisana za glas i gudački orkestar, sa mogućim verzijama za solo instrument i gudački orkestar.