Darija Andovska

Darija Andovska (1979, Severna Makedonija) diplomirala je kompoziciju u Skoplju. Završila je master studije u klasi Izabel Mundri na Visokoj školi za umetnosti (ZHdK) u Cirihu, Švajcarska, a doktorske studije, pod mentorstvom Haje Černovin, na Institutu Harvard u SAD. Autorka je kamerne, solistike, orkestarske, simfonijske, horske filmske muzike, kao i primenjene muzike za pozorište, ples i multimedijalne projekte.

Njene kompozicije izvođene su u Albaniji, Jermeniji, Austriji, Azerbejdžanu, Bosni i Hercegovini, Belgiji, Bugarskoj, Kanadi, Hrvatskoj, Kini, Češkoj Republici, Danskoj, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Gruziji, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Japanu, Severnoj Makedoniji, Malti, Meksiku, Crnoj Gori, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Španiji, San Marinu, Turskoj, Ukrajini i SAD.

Darija Andovska je pobednica značajnih takmičenja i osvajala je nagrade i nominacije za svoju filmsku i pozorišnu muziku širom sveta. Odabrana je za učešće u evropskom projektu MusMA (Music Masters on Air) kao jedna od najboljih mladih kompozitora Evrope, u sezoni 2013/2014. Osvojila je dve nagrade Virtuoso (2013, 2015) za najboljeg kompozitora u Makedoniji. Osvojila je Nagradu za kulturu Grada Ciriha za najboljeg kompozitora u sezoni 2014/2015. Andovska je bila muzički ambasador Makedonije za projekat CEEC 16+1 organizovan između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (2016/2017 i 2018/2020). Osvojila je državnu nagradu Panče Pešev za najviše domete u muzičkoj umetnosti, 2018. godine.

Darija Andovska je bila umetnički direktor festivala Dani makedonske muzike (2013–2015, 2019–2021). Profesor je na Fakultetu za muziku i Fakultetu dramskih umetnosti Državnog univerziteta Ćirilo i Metodije u Skoplju, a trenutno obavlja i funkciju dekana Fakulteta za muziku u Skoplju.

O delu

‚Damar’ je reč u makedonskom jeziku, turskog porekla, koja može da ima tri različita značenja:

– krvni sud (arhaično)
– nerv
– pukotina.

Delo je komponovano za Sašu Mirkovića i Ansambl Metamorfozis, kojima je i posvećeno.

O kompoziciji daMar Saša Mirković je rekao sledeće: „A može i ovako: Niti je world music, niti pop pesma, već visoko kvalitetno umetničko delo, delo koje nosi veoma jaku i jasnu poruku. Ovde se sreću kafana i koncertna dvorana, tradicija i savremeni trenutak, emotivno i veoma lično proživljeno stanje u kome se svi trenutno nalazimo.

Darija Andovska je vešto i znalački napisala daMar, kompoziciju koja će sigurno otvoriti mnoga pitanja. Ne znam da li je moglo ličnije, ali ovo je njen vrisak i signal svima nama da mislimo, čuvamo, negujemo, volimo to što jesmo i da ostanemo jedini vlasnici sopstvene duše“.