Vladimir Tošić

Vladimir Tošić (1949, Srbija), kompozitor, multimedijalni umetnik i redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u penziji.

Studije kompozicije završio je u klasi Vasilija Mokranjca, a zatim je radio u muzičkim školama Stanković i Mokranjac u Beogradu. Od 1986. godine je na Fakultetu muzičke umetnosti predavao kontrapunkt, harmoniju i muzičke oblike.

Kompozicije Vladimira Tošića su redovno izvođene u Srbiji i širom sveta: SAD, Engleska, Francuska, Holandija, Brazil, Argentina itd. Vladimir Tošić je osvojio prvu nagradu na međunarodnom konkursu za kompoziciju Thomas Bloch (Pariz, 2000) i treću nagradu na takmičenju za kompoziciju Gitarrentage für Kinder (Nemačka, 2011).

Najvažnija dela Vladimira Tošića su: Varial, Dual, Trial, Voksal, Fisija, Altus, Medial… Sve ove kompozicije imaju nekoliko verzija za različite instrumente i sastave.

Poslednjih deset godina Tošić je veoma aktivan kao kompozitor muzike za dugometražne dokumentarno-igrane filmove u produkciji Radio televizije Srbije: Račak (2022), Košare (2019), Srbi na Krfu (2016), Srbija u velikom ratu (2014), Milunka Savić (2013), Vek odvažnih 1, 2 (2012), Na raskršću istorije (2011), Poslednji dan Zorana Đinđića (2006) i drugi.

O delu

Kompozicija Motuos nastala je tokom 2021. godine, a izvođenje na Tribini će biti premijerno. Sam naziv je kovanica od reči motus i ostinato, jer su to dve dominantne okosnice kompozicije.

Delo se sastoji od tri odseka: prvi i treći su energičniji – kako dinamički tako i ritmički – dok je srednji deo mirnijeg karaktera. Svaki od delova je zasnovan na istom principu: sekventnom uzlaznom ponavljanju melodijsko-ritmičkog modela, izgrađenog na stalnom dijalogu basovske i sopranske deonice, koji se postupno menja u toku repetitivnog procesa. U tome se Motuos razlikuje od serije kompozicija pod nazivom Medial, koje su dominirale poslednjih desetak godina, a koje su bile zasnovane na medijantnim vezama.

Dakle, kao i u svim mojim kompozicijama do danas, osnova za izgradnju dela je repetitivno-procesualna organizacija. Težište je i ovaj put stavljeno na maksimalnu komunikativnost uz zadržavanje svih bitnih osobina moga stila.