Tomislav Oliver

Tomislav Oliver (1987, Hrvatska) diplomirao je muzikologiju i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi akademika Marka Ruždjaka. Školovanje nastavlja na Mocarteumu (Salzburg) u klasi Štefana Vinklera, te na Visokoj katalonskoj školi za muziku (ESMUC, Barselona) u klasi Maurisija Sotela. Trenutno pohađa studije elektronske kompozicije i sound design-a na Univerzitetu umetnosti u Gracu, u klasi Marka Ćićilijanija i Franka Bedrosijana. Usavršavao se na majstorskim kursevima kompozitora kao što su Najdžel Ozborn, Rafael Sendo, Stefan Prins, Rebeka Sonders i mnogi drugi.

Autor je muzike za eksperimentalne filmove, balet i savremeni ples. Sarađuje s brojnim umetnicima iz različitih područja umetnosti u okviru NAE kolektiva mladih muzičara i vizuelnih umetnika, čiji je rad usmeren na promociju elektroakustičke muzike i multimedije. Od 2017. godine aktivan je kao član programskog odbora Muzičkog biennala Zagreb. Od 2018. radi kao docent na Odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gde predaje analizu muzike 19. i 20. veka.

O delu

idiōma I za violončelo i elektroniku otvara ciklus kompozicija u kojem se istražuju odnosi zvukova solističkih instrumenata i njihovih elektronskih transformacija. Zamišljene su poput skica ili studija u kojima se problematizuje idiom pisanja za određeni instrument te mogućnost reinterpretacije na novom i ’nepoznatom jeziku’. Namera je bila da se elektronskim sredstvima ostvari zvukovni habitus koji preispituje i preoblikuje ulogu soliste i akustičku prirodu instrumenta. Po strukturi idiōma I je triptih koji suočava tri koncepta promišljanja muzičkog vremena, instrumentalnih idioma te formalnih elaboracija.